Leczo z mięsem mielonym


Leczo z mięsem mielonym

Dziś u mnie gęsta potrawa z papryką, cukinią i mięsem mielonym- czyli najpyszniejsze leczo jakie w życiu jadłam! Pasuje zarówno na obiad jak i na kolacje. Można podawać z pieczywem jak i z ryżem, makaronem czy ziemniaczkami. Jest to szybkie, smaczne i mega barwne danie. Skusicie się ?

Leczo z cukinią i mięsem

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

1 cukinia

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 cebula

1-2 pomidory

2 ząbki czosnku

1/3 szklanki bulionu lub wody

500 ml passaty pomidorowej

oliwa

przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka- słodka oraz ostra, bazylia, oregano

 

*** Cebulę oraz czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Następnie dodajemy do tego mięso mielone i obsmażamy ciągle mieszając ***

Mięso mielone na w trakcie smażenia

*** Papryki, cukinie i pomidora dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę ***

Warzywa przygotowane do lecza

*** Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa i  wszystko razem podsmażamy ciągle mieszając przez około 4 minuty ***

Mięso na patelni smażymy razem z papryką i cukinią

*** Następnie danie zalewamy passatą pomidorową oraz bulionem (lub wodą), przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem, papryką oraz ziołami, mieszamy i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut ***

Leczo po dodaniu buliony

*** Gdy warzywa już zmiękną, doprawiamy jeszcze leczo do smaku i gotowe ***

Leczo z cukinią oraz z passatą pomidorową

*** Leczo możemy podawać z pieczywem, z ryżem, z makaronem lub z ziemniaczkami ***

Leczo z mięsem mielonym podane z białym pieczywem

*** SMACZNEGO ***