Dwukolorowe ciasteczka jajeczka

Dwukolorowe kruche i maślane ciastka

Dwukolorowe ciasteczka jajeczka

Kruche, maślane, dwukolorowe ciasteczka będą pyszną ozdobą świątecznego stołu. Niestety u mnie zawsze znikają w mgnieniu oka i długo na stole nie goszczą 😉 Do ich wykonania wystarczy posiadać najzwyklejszą foremkę w kształcie jaja, ja miałam taką którą można też wytłoczyć wzorek na ciastku ale nie jest to konieczne ponieważ i bez tego bardzo efektownie wyglądają 🙂

Kolorowe kruche maślane ciastka
Składniki:
250 gram mąki
150 gram cukru
1 jajko
125 gram miękkiego masła
1 łyżka kakao
1 łyżka mleka

*** Z podanych składników ( z pominięciem kakao i mleka)  zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Do jednej części dodać łyżkę kakao i łyżkę mleka- zagnieść ***

Dwu kolorowe ciasto na kruche ciastka
***  Następnie odcinać naprzemiennie po kawałku raz ciemnego a raz jasnego ciast i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Płaty ciasta układać jedno na drugim, raz jasny raz ciemny. Ciasta zawinąć w folie i włożyć na 10 minut do zamrażalki. ***

Kolorowe płaty rozwałkowanego ciasta
*** Po wyjęciu z zamrażalki odcinać dość cienkie paski w poprzek ciasta ***

Cienkie pasy dwukolrowego ciasta
*** Lekko rozwałkować i z tak powstałej mozaiki wycinać foremką jajka ***

Wycinamy foremką jajka z ciasta
*** Wycięte ciastka  układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

Ciastka na blasze do pieczenia
*** Piec w piekarniku nagrzanym do 180′ C ( bez termoobiegu) przez około 15 minut ***

Kruche i maślane ciastka w dwóch kolorach

Kolorowe maślane ciastka

KOMENTARZE