Jajka smażone w skorupkach

Jajka smażone w skorupkach

Jajka smażone w skorupkach

Podobno jajka zasmażane w skorupkach to klasyka. Aż wstyd się przyznać, że nigdy wcześniej ich nie jadłam. To był mój pierwszy raz ale z pewnością nie ostatni 🙂 Bardzo nam smakowały i na pewno zagoszczą u nas jeszcze nie raz 🙂

Przepiękne jajka smażone w skorupkach

Jajka smażone w skorupkach

 

Składniki:
6 jajek
1 cebula
5 dkg drobno startego żółtego sera
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki drobno posiekanego koperku
2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju
Maggi w płynie, sól, pieprz
2 łyżki sezamu
4 łyżki bułki tartej

*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy i przekrawamy na połówki starając się jak najmniej uszkodzić skorupki ***

Ugotowane na twardo i przecięte w pół jajka
*** Delikatnie za pomocą łyżeczki wyciągamy jajka ze skorupek i kroimy w kosteczkę ***

Pokrojone w kostkę jajka
*** Cebulę drobno kroimy i zasmażamy na łyżce masła lub oleju. Do pokrojonych jajek dodajemy cebulę, ser żółty, szczypiorek i koperek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku maggi, solą i pieprzem ***

Tworzymy farsz z jajek cabuli sera i szczypiorku
*** Powstałym farszem wypełniamy skorupki po jajkach. Bułkę tartą wymieszaną z sezamem wsypujemy do miseczki i lekko przyciskamy do niej połówki jajek tak aby cały farsz był nią pokryty ***

Skorupki wypełnione farszem z jajek
*** Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz i układamy na nim jajka farszem do dołu ***

Smażymy farsz w skorupkach
*** Smażymy na złoty kolor ***

Smażone jajka w skorupkach

Jajka smażone w skorupkach

Jajka smażone w skorupkach

Jajka smażone w skorupkach