Róże z ciasta francuskiego

Przepyszne kwiatki z ciasta francuskiego

Róże z ciasta francuskiego

Łatwe i szybkie ciasteczka z jabłkami z ciasta francuskiego. Widziałam je już tyle razy, aż w końcu sama postanowiłam spróbować zrobić te piękne kwiatki 🙂 I dobrze, bo były pyszne, smakowały nam zarówno na ciepło jak i na zimno. A i wykonanie wcale nie jest trudne 🙂

Piękne róże z ciasta francuskiego

Róże z ciasta francuskiego

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 czerwone jabłka
4-5 łyżek ulubionego dżemu lub powideł
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
2 szklanki wody
Cukier puder do posypania

*** Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na cienkie prostokąty- wyszło mi 9 ***

Ciasto francuskie pokrojone na plastry
*** Jabłka kroimy na bardzo cieniutkie plasterki (pomogłam sobie krajalnicą- było znacznie szybciej niż ręcznie) ***

Jabłka pokrojone w cieniutkie plastry
*** Wodę (2 szklanki) doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojone jabłka i gotujemy na małym ogniu około dwie minuty ( aby zmiękły i stały się elastyczne). Następnie odsączamy je na sitku ***

Plastry jabłek gotowane we wrzątku
*** Paski ciasta francuskiego lekko rozwałkowujemy i smarujemy dżemem. Układamy plasterki jabłka tak aby na siebie nachodziły i wystawały poza ciasto ***

Gotowane jabłka ułożone na paskach ciasta francuskiego

*** Przykrywamy dolną częścią ciasta ***

Plastry jabłek w cieście francuskim
*** Zwijamy w rulonik tworząc różyczki ***

Ciasto francuskie z jabłkiem w trakcie zwijania tworzy róże
*** Gotowe różyczki umieszczamy w foremce do muffinów ***

Róże z ciasta francuskiego w foremce do mufinów
*** Foremkę z różami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 35 minut. Po wyjęciu, róże jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem ***

Róże z ciasta francuskiego po wyjęciu z piekarnika
*** Smakują wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno ***

Kwiatki z ciasta francuskiego

Róże z ciasta francuskiego

Róże z ciasta francuskiego

Róże z ciasta francuskiego

 

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments