Zupa ogórkowa z klopsikami

Ogórkowa z klopsikami podana w miseczkach

Zupa ogórkowa z klopsikami

Ogórkowa to chyba jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju, zaraz po pomidorowej i rosole 😉 Ja ją zwyczajnie uwielbiam, szczególnie w wersji z ziemniaczkami i klopsikami oraz jajkiem ugotowanym na twardo. Oto mój przepis:

SKŁADNIKI:
1 mała marchewka
1 korzeń pietruszki
Pół małego pora lub kawałek dużego
Pół małego selera
3 kulki pieprzu
3 kulki ziela angielskiego
litr bulionu
1 duży ziemniak lub dwa małe
3-4 ogórki kiszone
Szklanka wody z ogórków kiszonych
Sól, pieprz, maggi w płynie

Składniki na klopsiki:

30 dkg mięsa mielonego ( ja miałam mięso z indyka )

pół cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżka bułki tartej

1 jajko

3 łyżki mąki

sól, pieprz, majeranek

 

*** włoszczyznę obieramy, myjemy i zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości wraz z kulkami pieprzu i ziela angielskiego ***

Warzywa przygotowane do gotowania

*** gdy warzywa będą miękkie miksujemy wszystko blenderem (  przed miksowaniem wyławiam i wyrzucam kulki pieprzu i ziela ang.) ***

Warzywa w trakcie miksowania

*** Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zagniatamy ciasto. Z zagniecionego ciasta robimy małe klopsiki i obtaczamy je w mące ***

Klopsiki z mięsa obtoczone w mącce

*** Klopsiki wrzucamy do gotującej się zupy, ziemniaka obieramy, kroimy w drobną kostkę i również dokładamy do zupy, gotujemy ok 10 minut ***

Obrany i pokrojony ziemniak

Zupa z ziemniakami i klosikami w trakcie gotowania

*** Następnie ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, dorzucamy do zupy, dolewamy też wodę z ogórków i gotujemy jeszcze 10 minut ***

Ogórki starte na tarce

*** zupkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie (możemy zabielić śmietanką) a na talerzu dekorujemy połówką jajka ugotowanego na twardo ***

Gotowa i ładnie podana zupa ogórkowa

zupa ogórkowa z klopsikami