Spaghetti

Spaghetti podane na talerzu

Spaghetti

Spaghetti jest jednym z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej. Jest to bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu pożywny obiad. Jeżeli mamy mało czasu na gotowanie i musimy na szybko coś przyrządzić, polecam właśnie to danie.  Przedstawiam Wam mój prosty i szybki przepis na spaghetti alla bolognese.

SKŁADNIKI:

50 dkg mięsa mielonego ( ja dałam wieprzowe )

2-4 ząbki czosnku

1cebula

sos pomidorowy (dałam z kartonika- taki luźniejszy koncentrat)

50 ml śmietanki 30%

starty parmezan do posypania

przyprawy: pieprz, sól, bazylia, chili

makaron typu spaghetti- 3/4 paczki

 

*** Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Dodać mielone mięso, przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą chili i smażyć ciągle mieszając aż się zrumieni z każdej strony ***

.
Mielone mięso przygotowane do Spaghetti
.
*** Dodać koncentrat i łyżeczkę świeżej (posiekanej) lub suszonej bazylii, dusić pod przykryciem około 10 minut. Na końcu do sosu dodajemy śmietankę (wcześniej trzeba ją wymieszać w szklance z łyżką gorącego sosu), mieszamy aż potrawa zgęstnieje ***. ***
.
Mięso mielone z konsentratem i śmietanką
.
*** Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem i gotowe! ***
 .
  Spaghetti
.
 SMACZNEGO 🙂