Tortilla po chłopsku
To uniwersalne i sycące danie, które świetnie nadaje się na szybki obiad, kolację, a nawet jako przekąska na imprezę. Danie łączy w sobie delikatną teksturę pszennej tortilli z wyrazistym, aromatycznym i soczystym nadzieniem.
![]()
Składniki:
ok 5-6 placków tortilli
0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
4-5 pieczarek
1/3 cukinii
1/2 czerwonej papryki
1/2 szklanki wody
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, papryka słodka i ostra
1 łyżka koncentratu pomidorowego
ok 10 dkg żółtego sera mozzarella
olej do smażenia
Przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek, mieszamy i dokładamy mięso mielone.
![]()
Mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso straci surowy kolor. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Mieszamy, smażymy.
![]()
Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę cukinię i paprykę. Smażymy przez około minutę, a następnie wlewamy wodę i zagotowujemy.
![]()
Dusimy całość na średniej mocy palnika często mieszając, do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie przyprawiamy danie dość intensywnie do smaku.
![]()
Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy.
![]()
Odkładamy na kilka minut do przestudzenia.
![]()
Na placku tortilli układamy po około 3 łyżki farszu.
![]()
Posypujemy tartym lub krojonym serem żółtym.
![]()
Składamy dwa boczne brzegi tortilli do środka.
![]()
A następnie rolujemy od dołu do góry.
![]()
Zwinięte tortille opiekamy na patelni lub w tosterze.
![]()
Podajemy na gorąco z domowym sosem czosnkowym Przepis tutaj (KLIK).
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ