Ekstra kruche rogaliki z malinami
Kruche rogaliki z malinami to pyszne, delikatne ciasteczka, które łączą w sobie chrupkość i słodycz. Idealna przekąska do kawy, herbaty lub na deser. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
![]()
Składniki na kruche rogaliki:
- 300g mąki pszennej tortowej
- 200g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- świeże maliny
- cukier puder do oprószenia
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, mieszamy, robimy wgłębienie i dodajemy żółtka jaj.
![]()
Następnie mieszamy delikatnie łyżką aby żółtka połączyły się z mąką.
![]()
Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło.
![]()
Całość siekamy nożem.
![]()
A następnie zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
![]()
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.
![]()
Każdą część ciasta rozwałkowujemy kolejno na kształt koła.
![]()
Koło dzielimy na 12 trójkątów.
![]()
Trójkąty możemy dodatkowo trochę rozwałkować, aby były dłuższe. Na szerszym końcu układamy po dwie maliny.
![]()
Zwijamy dość ciasto w rogale i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
![]()
Rogale z malinami w środku wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia.
![]()
Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem
![]()
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
Rogaliki zatapiane z jabłkami i cynamonem
Rogaliki półfrancuskie z jabłkami
Rogaliki drożdżowe z białym makiem
Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie!
Ciasta bez pieczenia – najlepsze przepisy
Imprezowe HITY Pomysły na przekąski, dania i przystawki