Fasolka po bolońsku – łatwy i ekspresowy obiad na upały!
Genialne danie jednogarnkowe na ciepłe dni. Bardzo proste i szybie w przygotowaniu. Polecam!
![]()
Składniki:
500g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
500g mięsa mielonego wieprzowego
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano
1 cebula
2 duże pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów
2-3 łyżki tartego sera żółtego
1 łyża siekanego koperku
olej do smażenia
![]()
*** Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i podgotowujemy prawie do miękkości – fasolka ma być dobra do jedzenia, ale nadal jędrna i lekko twardawa, nie taka rozpadająca się ***
![]()
*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju ***
![]()
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i smażymy ***
![]()
*** Gdy mięso starci surowy kolor obsypujemy je przyprawami, mieszamy ***
![]()
*** Do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki ***
![]()
*** Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 6-7 minut. Jeśli pomidory puszczą mało soku, możemy dolać do potrawy trochę wody, około 1/4 szklanki ***
![]()
*** Na patelnię dokładamy podgotowaną fasolkę ***
![]()
*** Delikatnie mieszamy i dusimy całość na małym ogniu przez około 5 minut, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Następnie potrawę posypujemy siekanym koperkiem ***
![]()
*** Na koniec na wierzchu posypujemy tartym żółtym serem ***
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Letnie obiady – szybkie, pyszne i niedrogie! KLIKNIJ TUTAJ
![]()
-
Najlepsze pomysły na pyszne obiady! Przepisy tutaj (KLIK)