Truskawkowe pole - 9F58F707 2509 4AD4 82B1 7817819E7593

Truskawkowe pole

Truskawkowe pole

Pyszne i rewelacyjnie kolorowe ciasto szpinakowe z musem i pianką truskawkową. Ciacho jest łatwe do wykonania i bardzo efektowne. Uwaga – szpinaku wcale nie czuć w smaku, a jedynie nadaje piękny kolor. Polecam wypróbować!

 

Truskawkowe pole - 9F58F707 2509 4AD4 82B1 7817819E7593

 

Składniki:

  • Ciasto:

150g świeżego szpinaku Baby

3 jajka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki oleju

  • Mus truskawkowy:

0,5 kg truskawek (mogą być mrożone)

2 szklanki wody

1 galaretka truskawkowa

2 budynie śmietankowe

1/2 szklanki cukru

  • Pianka truskawkowa:

250 ml śmietanki kremówki

1 galaretka truskawkowa

1 szklanka gorącej wody

  • Dodatkowo:

truskawki do ozdoby

 

Truskawkowe pole - 82B7D572 A0A9 4A8F 8A72 3E03450153E5

 

 

*** Przygotowujemy ciasto: szpinak zalewamy olejem i całość blendujemy na gładką papkę ***

Truskawkowe pole - 4B4E74A4 5D33 4666 B1F7 A030E0ECE38D

*** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę ***

Truskawkowe pole - 10EEBA7F 148D 49B9 B4EF 67EB4E9F9C37

*** Dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy ***

Truskawkowe pole - 39DC29C6 68D4 4531 994A 907054DB871D

*** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników ***

Truskawkowe pole - B43F8C26 17C2 435D 995B 4226EBDDC004

*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 26×21 cm) ***

Truskawkowe pole - 0101BE17 F347 4065 BE1C 99A1EF34E86E

*** Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka ***

Truskawkowe pole - C0102037 7CCC 4EC6 9CB7 E4B73B8CF401

*** Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty ***

Truskawkowe pole - 470A9E64 E24C 49B2 B525 22BD1C1F775F

***Dolny blat umieszczamy ponownie w foremce ***

Truskawkowe pole - 0F307249 5E94 4C75 B4F7 DD22D4C6F8AF

*** Przygotowujemy mus truskawkowy: truskawki kroimy na ćwiartki, umieszczamy w garnuszku (mrożone truskawki możemy włożyć w całości, bez rozmnażania), zasypujemy cukrem i zalewamy szklanką wody. Całość zagotowujemy ***

Truskawkowe pole - 53DDFED2 8526 4100 9C1B 8E791F2290CC

*** Dwa budynie rozpuszczamy dokładnie w szklance zimnej wody ***

Truskawkowe pole - 52980CE9 F6A4 4BCF ADF9 6E432A5D60B2

*** Do gotujących się truskawek wsypujemy galaretkę, mieszamy i wlewamy budynie rozpuszczone w wodzie. Gotujemy i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do przestudzenia ***

Truskawkowe pole - 50C24139 25E8 4105 9DCE 9E0BA6A2BE09

*** Przestudzoną masę wylewamy na biszkopt i odkładamy do stężenia ***

Truskawkowe pole - 673F5714 4DB1 4D78 B1B6 99966B77F07A

*** Przygotowujemy piankę truskawkową: galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance gorącej wody, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

Truskawkowe pole - 21CCB872 91BA 4DCB A442 0EBA364381CD

*** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną galaretkę (dwie łyżki galaretki możemy sobie zostawić do końcowego ozdobienia truskawek na wierzch ciasta) i dokładnie mieszamy do połączenia się składników ***

Truskawkowe pole - 24C73496 6DEC 4179 8E62 1B126EF783E4

*** Masę wykładamy na ciasto i całość wkładamy do lodówki na około pół godziny, aby pianka stężała ***

Truskawkowe pole - 69D9C05F F15D 47A4 BA29 7BDCEC74BA67

*** Po tym czasie na wierzch ciasta kruszymy pozostały biszkopt i lekko dociskamy ***

Truskawkowe pole - 23FA7DEA 06D5 4F26 8FF4 3676D68D05B0

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny przed podaniem ***

Truskawkowe pole - 12813D70 8187 44CE 8478 E1E6076458A2

*** Z wierzchu ciasto możemy dodatkowo przyozdobić połówkami truskawek. Aby truskawki miały lśniący kolor i nie psuły się możemy je przed położeniem na ciasto zamoczyć w rozpuszczonej galaretce (zostawiłam sobie w tym celu dwie łyżki galaretki, którą używałam do zrobienia pianki) ***

Truskawkowe pole - A878A345 9AA6 4BD5 B40E FB2B61C7DE9F

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

Truskawkowe pole - IMG 2028

Truskawkowe pole - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Truskawkowe pole - IMG 1742

Truskawkowe pole - IMG 3770

4 komentarze do “Truskawkowe pole”

  1. Za każdym razem zakalec. Za dużo mąki i oleju. 2 próby i za każdym razem placek w śmietniku.. Po dodaniu budyniów mus staje się mętny i nie wygląda jak ten na zdjęciu. Pieniądze w błoto. Bardzo nie polecam.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry