Chrupiący patison z patelni - EA635D32 0C53 432D 863D 4D95BA07EBF0

Chrupiący patison z patelni

Chrupiący patison z patelni

Smażony patison w panierce to pyszne i proste danie, które stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych placków warzywnych. Ta potrawa, szczególnie popularna w sezonie, gdy patisony są świeże i łatwo dostępne, łączy w sobie delikatny, maślany smak warzywa z chrupiącą, złocistą panierką.

 

Chrupiący patison z patelni - EA635D32 0C53 432D 863D 4D95BA07EBF0

 

Składniki:

1 średniej wielkości patison

1-2 jajka

ok 1 szklanka bułki tartej

duża szczypta sody oczyszczonej

sól, pieprz

olej do smażenia

 

 

Patisona kroimy w niezbyt grube plasterki.

Chrupiący patison z patelni - IMG 4452

Plasterki patisona nacieramy solą oraz pieprzem i odkładamy na około 15 minut.

Chrupiący patison z patelni - IMG 4454

Po tym czasie plasterki kolejno obtaczamy kolejno najpierw w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej wymieszanej z sodą oczyszczoną.

Chrupiący patison z patelni - IMG 4455

Dodatek sody sprawia, że panierka staje się bardziej chrupiąca po upieczeniu.

Chrupiący patison z patelni - IMG 4456

Na patelni rozgrzewamy olej i układamy panierowane plastry patisona.

Chrupiący patison z patelni - IMG 4462

Smażmy z dwóch stron na średniej mocy palnika do ładnego zrumienienia.

Chrupiący patison z patelni - IMG 4463

Podajemy na ciepło jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu.

Chrupiący patison z patelni - EA635D32 0C53 432D 863D 4D95BA07EBF0

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

Kremowe risotto z klopsikami – prosty i szybki przepis!

Kremowe risotto z klopsikami - prosty i szybki przepis!

Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady!

Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady!

Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie!

Chrupiący patison z patelni - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry