Naleśniki farmerskie - 75E9B808 C1E2 4528 8124 77658C716F5B

Naleśniki farmerskie

Naleśniki farmerskie

Idealny sposób na szybkie stworzenie sycącego oraz pysznego posiłku z prostych i ogólnodostępnych składników. Danie wykonujemy na patelni, nie potrzebujemy używać piekarnika, a jego przygotowanie jest proste i mało czasochłonne. Polecam!

 

Naleśniki farmerskie - 75E9B808 C1E2 4528 8124 77658C716F5B

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

3 jajka

3/4 szklanki mleka

3/4 szklanki wody

1 szklanka mąki pszennej krupczatki

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • FARSZ:

20 dkg boczku parzonego

ok 10 centymetrowy kawałek pora (jasna część)

pół niedużej cukinii

4-5 pieczarek

1 łyżeczka masła

sól, pieprz, papryka słodka i ostra

  • DODATKOWO:

ok 1-2 łyżeczki masła

ok 20 dkg żółtego sera ( u mnie gouda)

Ketchup i domowy sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ

 

Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni

Naleśniki farmerskie - IMG 8242

Po chwili dodajemy pokrojonego w półplasterki pora, mieszamy

Naleśniki farmerskie - IMG 8243

Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinie

Naleśniki farmerskie - IMG 8245

A także drobno pokrojone pieczarki

Naleśniki farmerskie - IMG 8246

Mieszamy, dodajemy masło i wszystko smażymy na niedużej mocy planika, aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy przyprawami do smaku, mieszamy i odkładamy całość do przestudzenia

Naleśniki farmerskie - IMG 8247

Podane składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa

Naleśniki farmerskie - 4FCB7A37 5A2F 4105 BF31 8D343FFA7D40

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę

Naleśniki farmerskie - IMG 8248

Na każdym naleśniku układamy porcję sera żółtego (1-2 plasterki)

Naleśniki farmerskie - IMG 8249

Na serze wykładamy porcję farszu (3-4 łyżki)

Naleśniki farmerskie - IMG 8250

Naleśniki z farszem rolujemy i układamy na rozgrzanej patelni, na której wcześniej rozpuszczamy ok łyżeczkę masła

Naleśniki farmerskie - IMG 8251

Po około 1-2 minutach naleśniki delikatnie przekładamy na drugą stronę i posypujemy startym żółtym serem

Naleśniki farmerskie - IMG 8252

Całość podgrzewamy na niedużej mocy palnika, najlepiej pod przykryciem przez 2-3 minuty, aż ser zacznie się roztapiać

Naleśniki farmerskie - IMG 8253

Podajemy z ketchupem i domowym sosem czosnkowym

Naleśniki farmerskie - 75E9B808 C1E2 4528 8124 77658C716F5B

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Naleśniki farmerskie - B33E1223 4B73 4C5A 888D 6F5DE53112BE

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Naleśniki farmerskie - IMG 1742

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry