Ciasto brazylianka
Świetny przepis na przepyszne ciasto miodowe z jabłkami i kremem. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto jest jednocześnie kruche, słodkie, kremowe i orzeźwiająco owocowe. Sprawdzi się na wiele okazji: urodziny, święta, domowe przyjęcie oraz inne większe i mniejsze uroczystości.
![]()
Składniki:
- Ciasto miodowe:
300g mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki cukru
2 żółtka
50g płynnego miodu
150g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
- Frużelina jabłkowa:
2 kg jabłek
1 łyżka masła
1/4 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
1 galaretka cytrynowa
- Krem śmietankowy:
250ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ciasta
![]()
Przygotowujemy blaty miodowe. Masło roztapiamy i zdejmujemy z palnika. Do ciepłego masła dodajemy miód, mieszamy i całość odstawiamy do przestudzenia
![]()
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę i cukier, mieszamy. Dodajemy żółtka oraz rozpuszczone masło z miodem
![]()
Całość zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy na około pół godziny do lodówki
![]()
Po tym czasie wyjmujemy pierwszą część ciasta i wylepiamy nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm)
![]()
Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 12-15 minut, do mocnego zrumienienia. Odkładamy do wystudzenia. Tak samo postępujemy z drugim ciastem
![]()
Przygotowujemy frużelinę jabłkową. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i sok z cytryny, podsmażamy. Dodajemy wodę, mieszamy i gotujemy często mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie zdejmujemy z palnika i do gorących jabłek wsypujemy galaretkę cytrynową, mieszamy. Odkładamy do przestudzenia
![]()
Przestudzoną frużelinę jabłkową wykładamy na pierwszy blat miodowy umieszczony w blaszce, wyrównujemy
![]()
Gdy jabłka ostygną, całość wkładamy do lodówki na około pół godziny. Następnie przygotowujemy krem śmietankowy. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Wszystko razem miksujemy do uzyskania gęstego kremu
![]()
Krem wykładamy na cieście, wyrównujemy
![]()
Na kremie układamy drugi blat ciasta miodowego, delikatnie dociskamy
![]()
Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia oprószamy z wierzchu cukrem pudrem
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
-
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Jest wspaniały i bardzo smaczny