Soczysta ryba w cieście i chrupiącej panierce
Smażona ryba w cieście i chrupiącej panierce to prawdziwy klasyk, uwielbiany za swoją teksturę i smak. Klucz do sukcesu tkwi w połączeniu dwóch warstw: delikatnego ciasta i chrupiącej panierki, które otulają soczyste mięso ryby.Całość jest wyjątkowo sycąca. Smak gotowej potrawy to połączenie delikatności ryby z bogatym, smażonym aromatem ciasta i panierki.
![]()
Składniki:
ok 300g filetów rybnych (u mnie dorsz)
1 jajko
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki carry
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
olej do smażenia
- Panierka:
1 szklanka bułki tartej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki
![]()
Do miski przekładamy jogurt, jajko, mąkę i przyprawy: sól, carry i pieprz cytrynowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy
![]()
Rybę przekładamy do miski z ciastem, delikatnie mieszamy aby kawałki dokładnie pokryły się ciastem i odkładamy na około 1 godzinę
![]()
Po tym czasie do osobnej miski wsypujemy bułkę tartą, dodajemy sodę oczyszczoną i razem mieszamy. Kawałki ryby kolejno nabieramy za pomocą widelca i obtaczamy w bułce z dwóch stron
![]()
Na patelni rozgrzewamy olej i układamy panierowane kawałki ryby
![]()
Smażymy z dwóch stron na średniej mocy palnika, do mocnego zrumienienia
![]()
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
OBIADY W PÓŁ GODZINY Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ