Kruche ciasto z owocami i kruszonką
Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, które łączy w sobie różne tekstury i smaki, tworząc idealną kompozycję. Ten wypiek doskonale sprawdza się o każdej porze roku, a jego uniwersalność polega na tym, że możemy użyć dowolnych sezonowych owoców, zarówno świeżych, jak i mrożonych lub z kompotu. To ciasto doskonale smakuje zarówno na ciepło, podane z gałką lodów waniliowych, jak i na zimno, posypane cukrem pudrem.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
200g zimnego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
Owoce: u mnie rabarbar i maliny
1 opakowanie cukru waniliowego
- Kruszonka:
100g masła
ok 7 łyżek mąki
ok 7 łyżek cukru
*** W misce mieszamy maki z proszkiem do pieczenia ***
*** Żółtka jaj miksujemy z cukrem na puszystą masę ***
*** Do ubitych żółtek dodajemy mąki, pokrojone na kawałki zimne masło oraz śmietanę ***
*** Całość zagniatamy razem (ręcznie lub za pomocą robota z hakiem), aż powstanie gładkie ciasto ***
*** Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja foremka ma wymiary 36 x 26 cm). Na cieście wykładamy owoce, u mnie jest to pokrojony na kawałki rabarbar ***
*** Między rabarbarem poukładałam świeże malinki ***
*** Owoce posypujemy równomiernie cukrem waniliowym ***
*** Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem, aż zacznie się kruszyć ***
*** Następnie ciasto równomiernie obsypujemy kruszonką ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 50 minut ***
*** SMACZNEGO ***