Kruche ciasto z owocami i kruszonką


Kruche ciasto z owocami i kruszonką

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, które łączy w sobie różne tekstury i smaki, tworząc idealną kompozycję. Ten wypiek doskonale sprawdza się o każdej porze roku, a jego uniwersalność polega na tym, że możemy użyć dowolnych sezonowych owoców, zarówno świeżych, jak i mrożonych lub z kompotu. To ciasto doskonale smakuje zarówno na ciepło, podane z gałką lodów waniliowych, jak i na zimno, posypane cukrem pudrem.

 

 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej tortowej

1 szklanka mąki krupczatki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 żółtka

3/4 szklanki cukru

200g zimnego masła

2 łyżki kwaśnej śmietany

Owoce: u mnie rabarbar i maliny

1 opakowanie cukru waniliowego

  • Kruszonka:

100g masła

ok 7 łyżek mąki

ok 7 łyżek cukru

 

 

*** W misce mieszamy maki z proszkiem do pieczenia ***

*** Żółtka jaj miksujemy z cukrem na puszystą masę ***

*** Do ubitych żółtek dodajemy mąki, pokrojone na kawałki zimne masło oraz śmietanę ***

*** Całość zagniatamy razem (ręcznie lub za pomocą robota z hakiem), aż powstanie gładkie ciasto ***

*** Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja foremka ma wymiary 36 x 26 cm). Na cieście wykładamy owoce, u mnie jest to pokrojony na kawałki rabarbar ***

*** Między rabarbarem poukładałam świeże malinki ***

*** Owoce posypujemy równomiernie cukrem waniliowym ***

*** Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem, aż zacznie się kruszyć ***

*** Następnie ciasto równomiernie obsypujemy kruszonką ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 50 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE