Placki po zbójnicku
Sycące i niezwykle aromatyczne danie, które łączy w sobie chrupkość złocistych placków ziemniaczanych z bogactwem smaku duszonego mięsa oraz delikatnością kwaśnej śmietany. Placki po zbójnicku to idealna propozycja na pyszny obiad.
Składniki:
Gulasz z tego przepisu (klik)
- Placki ziemniaczane:
1 cebula
szczypta soli
olej do smażenia
- Dodatkowo:
gęsta kwaśna śmietana
*** Przygotowujemy gulasz według tego przepisu (klik) ***
*** Przygotowujemy placki ziemniaczane. Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z cebulą na najdrobniejszych oczkach tarki (tej z gwiazdkami)- można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ***
*** Starte ziemniaki przekładamy na lnianą ściereczkę lub gazę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu ***
*** Odciśnięte ziemniaki przekładamy do miski ***
*** Dodajemy mąkę, szczyptę soli i wbijamy jajka ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy łyżką porcje ciasta, delikatnie rozpłaszczamy tworząc niezbyt gruby placek. Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron do mocnego zrumienienia ***
*** Przekładamy na talerz, na placku układamy porcje gorącego gulaszu, składamy brzegi i polewamy śmietaną***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ