Placki po zbójnicku


Placki po zbójnicku

Sycące i niezwykle aromatyczne danie, które łączy w sobie chrupkość złocistych placków ziemniaczanych z bogactwem smaku duszonego mięsa oraz delikatnością kwaśnej śmietany. Placki po zbójnicku to idealna propozycja na pyszny obiad.

 

 

Składniki:

Gulasz z tego przepisu (klik)

  • Placki ziemniaczane:

ok 1 kg ziemniaków 

1 cebula

2 jajka 

2 łyżki mąki pszennej

szczypta soli

olej do smażenia

  • Dodatkowo:

gęsta kwaśna śmietana

 

 

*** Przygotowujemy gulasz według tego przepisu (klik) ***

*** Przygotowujemy placki ziemniaczane. Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z cebulą na najdrobniejszych oczkach tarki (tej z gwiazdkami)- można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ***

*** Starte ziemniaki przekładamy na lnianą ściereczkę lub gazę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu ***

*** Odciśnięte ziemniaki przekładamy do miski ***

*** Dodajemy mąkę, szczyptę soli i wbijamy jajka ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy łyżką porcje ciasta, delikatnie rozpłaszczamy tworząc niezbyt gruby placek. Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron do mocnego zrumienienia ***

*** Przekładamy na talerz, na placku układamy porcje gorącego gulaszu, składamy brzegi i polewamy śmietaną***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE