Domowy sos tysiąca wysp


Domowy sos tysiąca wysp

Sos tysiąca wysp to świetny dodatek do kanapek, hot-dogów, burgerów, sałatek, a także do grilla czy przekąsek. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a w smaku wprost rewelacyjny. Polecam!

 

 

Składniki:

3 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

4 łyżki pikantnego ketchupu

2 łyżeczki płynnego miodu

2 łyżeczki octu winnego

2 ząbki czosnku

1 mała czerwona cebula

2 ogórki konserwowe

kawałek czerwonej papryki

pół łyżeczki słodkiej papryki

sól, pieprz

 

 

 

*** Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę ***

*** Do miseczki przekładamy majonez oraz jogurt i dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***

*** Dokładamy ketchup, płynny miód (jeśli miód nie jest płynny można go chwilę podgrzać w mikrofali) i ocet winny, mieszamy ***

*** Dodajemy pokrojone wcześniej warzywa. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku papryką, solą oraz pieprzem ***

*** Gotowy sos wstawiamy do lodówki na około pół godziny, aby smaki się „przegryzły” ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

KOMENTARZE