Domowy sos tysiąca wysp
Sos tysiąca wysp to świetny dodatek do kanapek, hot-dogów, burgerów, sałatek, a także do grilla czy przekąsek. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a w smaku wprost rewelacyjny. Polecam!
Składniki:
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżeczki płynnego miodu
2 łyżeczki octu winnego
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
2 ogórki konserwowe
kawałek czerwonej papryki
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz
*** Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę ***
*** Do miseczki przekładamy majonez oraz jogurt i dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***
*** Dokładamy ketchup, płynny miód (jeśli miód nie jest płynny można go chwilę podgrzać w mikrofali) i ocet winny, mieszamy ***
*** Dodajemy pokrojone wcześniej warzywa. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku papryką, solą oraz pieprzem ***
*** Gotowy sos wstawiamy do lodówki na około pół godziny, aby smaki się „przegryzły” ***
*** SMACZNEGO ***