Placek drożdżowy z całymi truskawkami


Placek drożdżowy z całymi truskawkami

Idealny deser na lato, który łączy w sobie puszystość drożdżowego ciasta, soczystość świeżych truskawek i chrupkość słodkiej kruszonki. Ciasto jest sycące, ale jednocześnie lekkie i orzeźwiające. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

 

Składniki:

30g świeżych drożdży

400g mąki

80g cukru

3/4 szklanki ciepłego mleka

4 żółtka jaj

100g miękkiego masła

  • KRUSZONKA:

70g mąki

3 łyżki cukru

40 g zimnego masła

  • DODATKOWO:

ok 0,5 kg małych truskawek

 

 

*** Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do połowy ciepłego (nie gorącego!) mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia ***

*** Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***

*** Dodajemy mąkę, wyrośnięty rozczyn, pozostałe ciepłe mleko oraz miękkie masło ***

*** Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Wyrabiamy dokładnie przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne ***

*** Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny ***

*** Po tym czasie ciasto jeszcze lekko zagniatamy ciasto dłonią i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja foremka ma wymiary 26×21 cm) ***

*** Na cieście układamy umyte truskawki (mniejsze w całości, a większe przekrawamy na pół). Przykrywamy ściereczką i odkładamy jeszcze na około 20 minut do wyrośnięcia ***

*** W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem, aż zacznie się kruszyć ***

*** Następnie ciasto równomiernie obsypujemy kruszonką ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 35 minut ***

*** Kroimy po przestudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

KOMENTARZE