Truskawkowa fantazja
Wysokie, warstwowe i przepyszne ciasto na bogato. Delikatny biszkopt z truskawkami, kremem śmietankowym, żelką budyniową i białą czekoladą. Proste w wykonaniu, efektowne i bardzo smaczne ciasto. Polecam!
Składniki:
*szklanka ma u mnie pojemność 250ml
- Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Do nasączenia:
100 ml wody
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
- Masa truskawkowa:
0,5 kg truskawek (można użyć mrożonych)
0,5 szklanki cukru
1 szklanka wody
1 galaretka truskawkowa
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- Krem:
500ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
250g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
- Dodatkowo:
ok 300 g świeżych truskawek
1 biała czekolada (200g)
1-2 łyżki mleka
*** Przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***
*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 36 x 26 cm) ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 25-30 minut – do suchego patyczka. Po wystudzeniu biszkopt nasączamy równomiernie wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny ***
*** Przygotowujemy masę truskawkową : mrożone truskawki + szklanka wody + pół szklanki cukru – zagotowujemy ***
*** Gdy truskawki zmiękną dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy ***
*** Następnie dodajemy dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy ***
*** Gotujemy ciągle mieszając, do momentu, aż masa mocno zgęstnieje.Zdejmujemy z palnika i odkładamy na około 10 minut. Gdy masa przestygnie przekładamy ją na biszkopt i wyrównujemy ***
*** Gdy masa całkowicie wystygnie wkładamy całość do lodówki na czas przygotowania kremu ***
*** Przygotowujemy krem. Do misy miksera wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone i wsypujemy cukier puder. Wszystko miksujemy, aż krem zgęstnieje ***
*** Krem rozsmarowujemy na masie truskawkowej i wyrównujemy ***
*** Świeże truskawki kroimy na kawałki i układamy na cieście lekko wciskając je w krem ***
*** Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem (połamaną czekoladę wkładamy do miseczki układamy całość na garnku z gotującą się wodą i mieszamy, aż czekolada się rozpuści ***
*** Rozpuszczoną czekoladą polewamy równomiernie ciasto ***
*** Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ