Truskawkowa fantazja


Truskawkowa fantazja

Wysokie, warstwowe i przepyszne ciasto na bogato. Delikatny biszkopt z truskawkami, kremem śmietankowym, żelką budyniową i białą czekoladą. Proste w wykonaniu, efektowne i bardzo smaczne ciasto. Polecam!

 

 

Składniki:

*szklanka ma u mnie pojemność 250ml

  • Biszkopt:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • Do nasączenia:

100 ml wody

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

  • Masa truskawkowa:

0,5 kg truskawek (można użyć mrożonych)

0,5 szklanki cukru

1 szklanka wody

1 galaretka truskawkowa

2 budynie waniliowe lub śmietankowe

  • Krem:

500ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

250g serka mascarpone

1 łyżka cukru pudru

  • Dodatkowo:

ok 300 g świeżych truskawek

1 biała czekolada (200g)

1-2 łyżki mleka

 

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 36 x 26 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 25-30 minut – do suchego patyczka. Po wystudzeniu biszkopt nasączamy równomiernie wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny ***

*** Przygotowujemy masę truskawkową : mrożone truskawki + szklanka wody + pół szklanki cukru – zagotowujemy ***

*** Gdy truskawki zmiękną dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy ***

*** Następnie dodajemy dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy ***

*** Gotujemy ciągle mieszając, do momentu, aż masa mocno zgęstnieje.Zdejmujemy z palnika i odkładamy na około 10 minut. Gdy masa przestygnie przekładamy ją na biszkopt i wyrównujemy ***

*** Gdy masa całkowicie wystygnie wkładamy całość do lodówki na czas przygotowania kremu ***

*** Przygotowujemy krem. Do misy miksera wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone i wsypujemy cukier puder. Wszystko miksujemy, aż  krem zgęstnieje ***

*** Krem rozsmarowujemy na masie truskawkowej i wyrównujemy ***

*** Świeże truskawki kroimy na kawałki i układamy na cieście lekko wciskając je w krem ***

*** Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem (połamaną czekoladę wkładamy do miseczki układamy całość na garnku z gotującą się wodą i mieszamy, aż czekolada się rozpuści ***

*** Rozpuszczoną czekoladą polewamy równomiernie ciasto ***

*** Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE