Babeczki jogurtowe z truskawkami i kruszonką
Puszyste, wilgotne wypieki, które łączą w sobie delikatność ciasta jogurtowego, soczystość świeżych truskawek i chrupiącą słodycz maślanej kruszonki. Coś pysznego!
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki NA CIASTO muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem.
- CIASTO:
1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
3 jajka
150ml oleju
- KRUSZONKA:
70g mąki
3 łyżki cukru
40 g zimnego masła
- DODATKOWO:
kilka truskawek
*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy jogurt oraz olej mieszamy całość łyżką do połączenia składników ***
*** Następnie partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (w 3-4 partiach) ***
*** Po każdym dodaniu mąki całość dokładnie mieszamy (nie miksujemy, tylko mieszamy łyżką) ***
*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki – wyszło mi 18 sztuk ***
*** Na wierzchu babeczek układamy pokrojone na kawałki truskawki ***
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypujemy babeczki ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 25-30 minut – do suchego patyczka. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 20 minut bo może zrobić się zakalec! ***
*** Odkładamy do wystudzenia ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ