Babeczki jogurtowe z truskawkami i kruszonką


Babeczki jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Puszyste, wilgotne wypieki, które łączą w sobie delikatność ciasta jogurtowego, soczystość świeżych truskawek i chrupiącą słodycz maślanej kruszonki. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki NA CIASTO muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem.

  • CIASTO:

1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

3 jajka

150ml oleju

  • KRUSZONKA:

70g mąki

3 łyżki cukru

40 g zimnego masła

  • DODATKOWO:

kilka truskawek

 

 

*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy jogurt oraz olej  mieszamy całość łyżką do połączenia składników ***

*** Następnie partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (w 3-4 partiach) ***

*** Po każdym dodaniu mąki całość dokładnie mieszamy (nie miksujemy, tylko mieszamy łyżką) ***

*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki – wyszło mi 18 sztuk ***

*** Na wierzchu babeczek układamy pokrojone na kawałki truskawki ***

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypujemy babeczki ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 25-30 minut – do suchego patyczka. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 20 minut bo może zrobić się zakalec!   ***

*** Odkładamy do wystudzenia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

KOMENTARZE