Mleczne bułeczki śniadaniowe
Delikatne, puszyste i bardzo aromatyczne domowe bułeczki. Idealne na śniadanie, kolacje, a także jako przekąska w ciągu dnia. Doskonale smakują z dżemem, miodem, białym serem, ale także z wędliną, twarożkiem czy pastą warzywną. Ich delikatność sprawia, że są ulubionym pieczywem dzieci.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
25g świeżych drożdży
60g miękkiego masła
1 szklanka letniego mleka (250ml)
50g cukru
1 jajko
szczypta soli
- Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
*** Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Do miseczki wlewamy około 100ml letniego mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć ***
*** Następnie resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy cukier, jajko, resztę mleka, sól, oraz miękkie masło i wyrośnięty zaczyn z drożdży. Ciasto dobrze wyrabiamy przez kilka minut. Najlepiej robić to za pomocą robota z hakiem ***
*** Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 15-16 części. Formujemy okrągłe, płaskie bułeczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki przykrywamy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny ***
*** Po tym czasie jajko wbijamy do miseczki i mieszamy widelcem z mlekiem ***
*** Tak przygotowaną mieszanką smarujemy bułeczki z wierzchu ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do ładnego zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ