Mleczne bułeczki śniadaniowe


Mleczne bułeczki śniadaniowe

Delikatne, puszyste i bardzo aromatyczne domowe bułeczki. Idealne na śniadanie, kolacje, a także jako przekąska w ciągu dnia. Doskonale smakują z dżemem, miodem, białym serem, ale także z wędliną, twarożkiem czy pastą warzywną. Ich delikatność sprawia, że są ulubionym pieczywem dzieci.

 

 

Składniki:

  • Ciasto: 

0,5 kg mąki pszennej

25g świeżych drożdży

60g miękkiego masła

1 szklanka letniego mleka (250ml)

50g  cukru

1 jajko

szczypta soli

  • Dodatkowo:

1 jajko

1 łyżka mleka

 

 

*** Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Do miseczki wlewamy około 100ml letniego mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć ***

*** Następnie resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy cukier, jajko, resztę mleka, sól, oraz miękkie masło i wyrośnięty zaczyn z drożdży. Ciasto dobrze wyrabiamy przez kilka minut. Najlepiej robić to za pomocą robota z hakiem ***

*** Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 15-16 części. Formujemy okrągłe, płaskie bułeczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki przykrywamy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny ***

*** Po tym czasie jajko wbijamy do miseczki i mieszamy widelcem z mlekiem ***

*** Tak przygotowaną mieszanką smarujemy bułeczki z wierzchu ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do ładnego zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE