Mleczne bułeczki śniadaniowe
Delikatne, puszyste i bardzo aromatyczne domowe bułeczki śniadaniowe. Idealne na śniadanie, kolacje, a także jako przekąska w ciągu dnia. Doskonale smakują z dżemem, miodem, białym serem, ale także z wędliną, twarożkiem czy pastą warzywną. Ich delikatność sprawia, że są ulubionym pieczywem dzieci.
![]()
Składniki na domowe bułeczki śniadaniowe
- 0,5 kg mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 60g miękkiego masła
- 1 szklanka letniego mleka (250ml)
- 50g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Do miseczki wlewamy około 100ml letniego mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
![]()
Następnie resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy cukier, jajko, resztę mleka, sól, oraz miękkie masło i wyrośnięty zaczyn z drożdży. Ciasto dobrze wyrabiamy przez kilka minut. Najlepiej robić to za pomocą robota z hakiem.
![]()
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
![]()
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 15-16 części. Formujemy okrągłe, płaskie bułeczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki przykrywamy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.
![]()
Po tym czasie jajko wbijamy do miseczki i mieszamy widelcem z mlekiem.
![]()
Tak przygotowaną mieszanką smarujemy bułeczki z wierzchu.
![]()
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do ładnego zrumienienia.
![]()
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE: