Mazurki dubajskie
Kruche i delikatne mazurki w kształcie jajka z bardzo ostatnio popularnym chrupiącym, pistacjowym nadzieniem „dubajskim”. Warto spróbować.
Składniki:
20g cukru pudru
2 żółtka
160g zimnego masła
- Warstwa dubajska:
100g smażonego ciasta kataifi
100g kremu pistacjowego
garść obranych pistacji
- Polewa czekoladowa:
ok 50ml śmietanki kremówki
50g mlecznej czekolady
*** Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtka oraz pokrojone na kawałki masło ***
*** Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto ***
*** Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy mazurki w kształcie jajka ***
*** Z resztek ciasta formujemy kuleczki na otoczki do mazurków, najlepiej posmarować je białkiem jaja, wówczas łatwiej je przykleić. Mazurki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przyklejamy otoczki. Jeśli posiadamy małe foremki, możemy też wyciąć kilka ciasteczek do dekoracji mazurków ***
*** Widelcem nakłuwamy mazurki w kilku miejscach ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***
*** Gdy ciasto całkowicie ostygnie przygotowujemy „warstwę dubajską”. Do miski przekładamy ciasto katafi i dodajemy krem pistacjowy (nie pastę pistacjową tylko krem) oraz drobno posiekane pistacje ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Nadziewamy mazurki ***
*** Przygotowujemy polewę czekoladową. Śmietankę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. Gdy się zagotuje zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Po minucie mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji ***
*** Mazurki polewamy czekoladą za pomocą małej łyżeczki ***
*** Z wierzchu ozdabiamy posiekanymi pistacjami i opcjonalnie ciasteczkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Wielkanocne ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ