Jajka faszerowane serem i pieczarkami
Jajka faszerowane żółtym serem i pieczarkami to elegancka przekąska o kremowej konsystencji i bogatym, grzybowo-serowym smaku, z delikatną nutką majonezu. Pyszne danie, nie tylko na święta.
Składniki:
6-7 jajek
10dkg pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki startego żółtego sera (u mnie ser gouda)
2 łyżki siekanego szczypiorku
sól, pieprz, chilli
*** Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy do zrumienienia. Przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i odkładamy całość do wystudzenia ***
*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połówki ***
*** Z każdej połówki jajka delikatnie, za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtko i przekładamy do miseczki ***
*** Do żółtek dodajemy majonez i zgniatamy widelcem ***
*** Dodajemy ostudzone i drobniej pokrojone pieczarki ***
*** Dokładamy drobno posiekany szczypiorek oraz starty ser żółty ***
*** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą chilli ***
*** Powstałą masą faszerujemy wydrążone wcześniej białka ***
*** Faszerowane jajka możemy z wierzchu przyozdobić wedle uznania ***
*** SMACZNEGO **
POLECAM TAKŻE:
-
Pomysły na Wielkanoc – najlepsze przepisy! tutaj KLIK
- Top 10 najlepszych ciast na Wielkanoc KLIKNIJ TUTAJ