Jajka faszerowane serem i pieczarkami


Jajka faszerowane serem i pieczarkami

Jajka faszerowane żółtym serem i pieczarkami to elegancka przekąska o kremowej konsystencji i bogatym, grzybowo-serowym smaku, z delikatną nutką majonezu. Pyszne danie, nie tylko na święta.

 

 

Składniki:

6-7 jajek

10dkg pieczarek

1 cebula

1 łyżka masła

2-3 łyżki majonezu

2-3 łyżki startego żółtego sera (u mnie ser gouda)

2 łyżki siekanego szczypiorku

sól, pieprz, chilli

 

 

*** Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy do zrumienienia. Przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i odkładamy całość do wystudzenia ***

*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połówki ***

*** Z każdej połówki jajka delikatnie, za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtko i przekładamy do miseczki ***

*** Do żółtek dodajemy majonez i zgniatamy widelcem ***

*** Dodajemy ostudzone i drobniej pokrojone pieczarki ***

*** Dokładamy drobno posiekany szczypiorek oraz starty ser żółty ***

*** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą chilli ***

*** Powstałą masą faszerujemy wydrążone wcześniej białka ***

*** Faszerowane jajka możemy z wierzchu przyozdobić wedle uznania ***

*** SMACZNEGO **

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • Pomysły na Wielkanoc – najlepsze przepisy! tutaj KLIK

 

 

 

KOMENTARZE