Babka piaskowa


Babka piaskowa

Babka piaskowa to klasyczne ciasto, które charakteryzuje się delikatną, puszystą konsystencją i lekko wilgotnym wnętrzem. Jej smak jest słodki, ale nie przesadnie, z wyraźną nutą cytryny. Ciasto rozpływa się w ustach, pozostawiając przyjemne, aksamitne wrażenie.

 

 

Składniki:

1,5 szklanki mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki mąki pszennej

4 jajka

1 kostka masła (200gram)

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

sok z połowy cytryny

cukier puder do posypania ciasta

 

 

*** Masło roztapiamy w garnuszku i odkładamy do wystudzenia ***

*** Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, jajka oraz sok z cytryny i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie powoli wlewamy roztopione i ostudzone masło cały czas miksując na małych obrotach ***

*** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy ***

*** Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem i pieczemy około 40 minut – do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE