Babka piaskowa
Babka piaskowa to klasyczne ciasto, które charakteryzuje się delikatną, puszystą konsystencją i lekko wilgotnym wnętrzem. Jej smak jest słodki, ale nie przesadnie, z wyraźną nutą cytryny. Ciasto rozpływa się w ustach, pozostawiając przyjemne, aksamitne wrażenie.
Składniki:
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 kostka masła (200gram)
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
cukier puder do posypania ciasta
*** Masło roztapiamy w garnuszku i odkładamy do wystudzenia ***
*** Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, jajka oraz sok z cytryny i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie powoli wlewamy roztopione i ostudzone masło cały czas miksując na małych obrotach ***
*** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy ***
*** Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem i pieczemy około 40 minut – do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Wielkanocne ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ