Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Pyszny i łatwy w przygotowaniu deser bez pieczenia, idealny na każdą okazję. Połączenie kremowego sera twarogowego ze słodką białą czekoladą i kwaskowymi malinami tworzy harmonijną kompozycję smakową, która jest lekka i orzeźwiająca. Polecam!
Składniki:
- Spód ciasta:
150g pełnoziarnistych ciastek
60g masła
- Masa serowa:
650g mielonego twarogu (może być z wiaderka)
1 opakowanie cukru waniliowego – 16 gram
300g białej czekolady
150g schłodzonej śmietanki 36%
- Dodatkowo:
ok 250g mrożonych malin
2 bezbarwne galaretki
*** Masło roztapiamy w garnuszku ***
*** Ciastka kruszymy w malakserze. Roztopione masło dodajemy do ciastek, mieszamy ***
*** Tortownicę lub rant cukierniczy (u mnie o średnicy 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy ciastka i utwardzamy dno ugniatając za pomocą szklanki. Foremkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej ***
*** Dwie bezbarwne galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odkładamy do całkowitego ostudzenia ***
*** Przygotowujemy masę serową. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do miski ***
*** Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odkładamy do wystudzenia, ale nadal ma pozostać płynna ***
*** Ser mielony miksujemy z cukrem waniliowym, pomału mieszamy z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą ***
*** Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową ***
*** Całość przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy ***
*** Na wierzchu układamy zamrożone maliny lekko wciskając je w masę serową ***
*** Maliny polewamy delikatnie ostudzoną galaretką, ale wylewamy tylko cienką warstwę.. Całość wkładamy na kilka minut do lodówki, aby galaretka stężała. Po tym czasie wylewamy delikatnie resztę galaretki ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ