Kotleciki drobiowe w panierce serowo- jogurtowej


Kotleciki drobiowe w panierce serowo- jogurtowej

Połączenie delikatnego mięsa z aromatyczną, chrupiącą panierką, które zachwyca smakiem i wyglądem. Świetna propozycja na obiad dla całej rodziny.

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

1 jajko

100g gęstego jogurtu naturalnego

2 łyżki drobno startego sera żółtego

pół szklanki mąki pszennej

przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

 

*** Każdy filet kroimy wzdłuż na 3 części. Mięso delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą ***

*** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy starty ser i wsypujemy mąkę. Dodajemy przyprawy: około 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki słodkiej papryki i pieprzu oraz dużą szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny ***

*** Po tym czasie kotleciki obtaczamy kolejno w bułce tartej ***

*** Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor ***

*** SMACZNEGO ***

KOMENTARZE