Kotleciki drobiowe w panierce serowo- jogurtowej
Połączenie delikatnego mięsa z aromatyczną, chrupiącą panierką, które zachwyca smakiem i wyglądem. Świetna propozycja na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
2 filety z kurczaka
1 jajko
100g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki drobno startego sera żółtego
pół szklanki mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
*** Każdy filet kroimy wzdłuż na 3 części. Mięso delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą ***
*** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy starty ser i wsypujemy mąkę. Dodajemy przyprawy: około 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki słodkiej papryki i pieprzu oraz dużą szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny ***
*** Po tym czasie kotleciki obtaczamy kolejno w bułce tartej ***
*** Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor ***
*** SMACZNEGO ***