Kotleciki drobiowe w pikantnej panierce paprykowo-jogurtowej


Kotleciki drobiowe w pikantnej panierce paprykowo-jogurtowej

Prawdziwa uczta dla zmysłów. Złocisto pomarańczowa, chrupiąca i aromatyczna panierka, a w środku soczyste i delikatne mięso. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

3 łyżki gęstego naturalnego

1 jajko 

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka słodkiej papryki mielonej

1/3 łyżeczki chilli

1 płaska łyżeczka soli

1/4 łyżeczki pieprzu mielonego

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

 

 

*** Filety z kurczaka kroimy w około 1 centymetrowe plastry ***

*** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Mięso przykrywamy folią i delikatnie rozbijamy ***

*** Rozbite filety przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i całość odkładamy na minimum 1 godziną ***

*** Po tym czasie kotleciki kolejno obtaczamy w bułce tartej ***

*** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE