Gotowana kapusta słodko-kwaśna

Gotowana kapusta słodko-kwaśna

Kapusta gotowana na gęsto to uniwersalny i pyszny dodatek do obiadu, który pasuje do wielu dań. Pamiętam to danie z dzieciństwa, u nas kapusta gotowana zazwyczaj podawana była z duszonymi ziemniaczkami i kotletem.

 

 

Składniki:

pół główki białej kapusty

2 łyżki octu

1 łyżka cukru

1 łyżka masła

sól, pieprz

1 łyżka posiekanego koperku

 

 

*** Kapustę grubo szatkujemy ***

*** Pokrojoną kapustę wrzucamy do garnka i wlewamy wodę do połowy wysokości kapusty ***

*** Gotujemy kapustę prawie do miękkości, woda w tym czasie w większości wyparuje ***

*** Dodajemy ocet, cukier, koperek i masło. Przyprawiamy delikatnie do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę ***

*** Podajemy jako dodatek do obiadu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry