Krokiety folwarczne


Krokiety folwarczne

Niedawno jadłam takie krokiety na wakacjach, tak mi smakowały, że postanowiłam odtworzyć ten smak. Do zrobienia farszu użyłam mięso, które zostało mi z poprzedniego obiadu (może to być mięso z rosołu albo z gulaszu), zmieliłam je i dodałam pozostałe składniki. Wyszło rewelacyjnie!

 

 

Składniki:

ok 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ

+ ciasto naleśnikowe do panierowania

1 szklanka bułki tartej

  • Farsz: 

Mięso gotowane, pieczone lub smażone

1 cebula

1 mała cukinia

1 łyżka masła

sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, majeranek, imbir

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ

 

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Mięso obieramy z kości i mielimy w maszynce do mięsa lub bardzo drobno siekamy ***

*** Zmielone mięso przyprawiamy dość intensywnie do smaku, mieszamy ***

*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle ***

*** Dodajemy drobno pokrojoną cukinię, mieszamy , przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ciągle mieszając, aż cukinia zmięknie ***

*** Podsmażone warzywa dodajemy do zmielonego wcześniej mięsa ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***

*** Na środku każdego naleśnika rozsmarowujemy porcję farszu ***

*** Zawijamy najpierw oba boki do środka ***

*** A następnie rolujemy całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***

*** W ten sam sposób tworzymy pozostałe krokiety ***

*** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą.  Krokiety obtaczamy najpierw w cieście, a następnie panierujemy w bułce tartej ***

*** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju ***

*** Smażymy z każdej strony na złoty kolor ***

*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE