Wiejskie gołąbki z kaszą i cukinią


Wiejskie gołąbki z kaszą i cukinią

Uwielbiam gołąbki pod każdą postacią, ale nie lubię monotonni w jedzeniu, więc czasami trochę sobie kombinuję. Dziś polecam Wam pyszny, wilgotny farsz mięsny z dodatkiem kaszy, cebulki, marchewki, czosnku i cukinii. Uwierzcie mi, gołąbki z tym farszem to prawdziwa petarda!

 

 

Składniki:

0,5kg mielonej wieprzowiny

1 jajko

100g kaszy jęczmiennej wiejskiej

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 mała marchew

pół małej cukinii

400ml bulionu

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, cukier, chilli

opcjonalnie 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

2 łyżki masła

1 łyżka siekanego koperku

 

 

*** Kaszę gotujemy przez około 10 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą ***

*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła ***

*** Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz startą na tarce marchew, mieszamy ***

*** Dodajemy startą cukinię, podsmażamy ciągle mieszając rzez około 1 minutę ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko oraz przyprawy do smaku (przyprawiamy dość intensywnie), mieszamy ***

*** Do masy mięsnej dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę oraz podsmażone warzywa ***

*** Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy ***

*** Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie, dzielimy na liście i delikatnie wycinamy grubą część nerwu ***

*** Na każdym liściu kapusty układamy po około dwie łyżki farszu ***

*** Zawijamy kapustę z farszem w rulony ***

*** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim przez chwilę gołąbki ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum ***

*** Gołąbki dusimy pod przykryciem przez około 20 minut ***

*** Po tym czasie odlewamy do małego garnka większość sosu i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz niewielką ilością cukru (około 1 płaska łyżeczka) i szczyptą chilli. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zaciągnąć łyżką mąki rozmieszaną w 1/4 szklanki wody ***

*** Sos wlewamy do gołąbków i dusimy całość jeszcze przez około 10 minut bez przykrycia, aby sos się zredukował ***

*** Na koniec danie posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE