Naleśniki wiejskie z kiełbasą i cukinią


Naleśniki wiejskie z kiełbasą i cukinią

Wytrawne naleśniki zapiekane z serem i pysznym farszem, to jeden z naszych ulubionych obiadów. Robi się je szybko i sprawnie, a smakują wyśmienicie. Naleśniczki polecam podać z pikantnym ketchupem i domowym sosem czosnkowym.

 

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • FARSZ:

1 cebula

2 kiełbasy (u mnie polska wędzona i drobiowa)

1 młoda cukinia

1 kulka mozzarelli

1 łyżka posiekanej pietruszki

sól. pieprz

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

2 łyżki startego sera żółtego

sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ

 

 

*** Cebulę podsmażamy na oleju, gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę ***

*** Po chwili dokładamy pokrojoną w kostkę cukinie, mieszamy i smażymy, aż cukinia zmięknie. Odkładamy do przestudzenia ***

*** W międzyczasie przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***

*** Do przestudzonego farszu dodajemy odsączoną z zalewy i pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz posiekaną pietruszkę, mieszamy ***

*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu  ***

*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu lub na patelni, na której wcześniej rozpuszczamy łyżeczkę masła. Z wierzchu posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C lub na patelni pod przykryciem – do czasu rozpuszczenia się sera (około 10-15 minut) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

KOMENTARZE