Naleśniki wiejskie z kiełbasą i cukinią
Wytrawne naleśniki zapiekane z serem i pysznym farszem, to jeden z naszych ulubionych obiadów. Robi się je szybko i sprawnie, a smakują wyśmienicie. Naleśniczki polecam podać z pikantnym ketchupem i domowym sosem czosnkowym.
Składniki:
- CIASTO NA NALEŚNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju
szczypta soli
+ olej do smażenia
- FARSZ:
1 cebula
2 kiełbasy (u mnie polska wędzona i drobiowa)
1 młoda cukinia
1 kulka mozzarelli
1 łyżka posiekanej pietruszki
sól. pieprz
- Dodatkowo:
olej do smażenia
2 łyżki startego sera żółtego
sos czosnkowy – do polania PRZEPIS TUTAJ
*** Cebulę podsmażamy na oleju, gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę ***
*** Po chwili dokładamy pokrojoną w kostkę cukinie, mieszamy i smażymy, aż cukinia zmięknie. Odkładamy do przestudzenia ***
*** W międzyczasie przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***
*** Do przestudzonego farszu dodajemy odsączoną z zalewy i pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz posiekaną pietruszkę, mieszamy ***
*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu ***
*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu lub na patelni, na której wcześniej rozpuszczamy łyżeczkę masła. Z wierzchu posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C lub na patelni pod przykryciem – do czasu rozpuszczenia się sera (około 10-15 minut) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ