Tortilki z łososiem i jajkiem
Bardzo smaczne, a do tego efektowne i pięknie prezentujące się na stole koreczki z tortilli. Szybka i prosta w przygotowaniu przekąska na zimno, idealna na każde przyjęcie. Polecam!
Składniki:
5 placków tortilli (u mnie w trzech różnych smakach, ale mogą też być jednakowe)
100g łososia wędzonego
2 jajka
2 łyżki majonezu
1 łyżka siekanego szczypiorku
2 garści rukoli
kawałek czerwonej papryki
serek śmietanowo-chrzanowy (kanapkowy)
sól, pieprz
kilka plasterków mierzwionego sera żółtego lub 4 łyżki startego żółtego sera
opcjonalnie czary sezam
*** Trzy placki tortilli przecinamy na pół, 2 zostawiamy w całości ***
*** Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dusimy widelcem w miseczce z majonezem i szczypiorkiem, przyprawiamy solą i pieprzem ***
*** Pierwszą połówkę placka smarujemy delikatnie serkiem i układamy na niej trochę rukoli i połowę łososia ***
*** Całość ciasno rolujemy ***
*** Drugą połówkę smarujemy połową pasty jajecznej, posypujemy drobno posiekaną papryką i opcjonalnie sezamem ***
*** Również całość ciasno rolujemy ***
*** Trzecią połówkę placka przykładamy do całej tortilli i smarujemy całość serkiem ***
*** Na wierzchu układamy plasterki sera mierzwionego lub startu żółty ser ***
*** Z boku układamy dwie wcześniej przygotowane tortilki ***
*** Całość ciasno rolujemy. W ten sam sposób przygotowujemy drugą tortille ***
*** Tortilki owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***
*** Po tym czasie odwijamy z foli, kroimy w poprzeczne plastry na około 2 cm ***
*** Gotowe układamy na talerzu i podajemy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ