Tortilki z łososiem i jajkiem


Tortilki z łososiem i jajkiem

Bardzo smaczne, a do tego efektowne i pięknie prezentujące się na stole koreczki z tortilli. Szybka i prosta w przygotowaniu przekąska na zimno, idealna na każde przyjęcie. Polecam!

 

 

Składniki:

5 placków tortilli (u mnie w trzech różnych smakach, ale mogą też być jednakowe)

100g łososia wędzonego

2 jajka

2 łyżki majonezu

1 łyżka siekanego szczypiorku

2 garści rukoli

kawałek czerwonej papryki

serek śmietanowo-chrzanowy (kanapkowy)

sól, pieprz

kilka plasterków mierzwionego sera żółtego lub 4 łyżki startego żółtego sera

opcjonalnie czary sezam

 

 

*** Trzy placki tortilli przecinamy na pół, 2 zostawiamy w całości ***

*** Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dusimy widelcem w miseczce z majonezem i szczypiorkiem, przyprawiamy solą i pieprzem ***

*** Pierwszą połówkę placka smarujemy delikatnie serkiem i układamy na niej trochę rukoli i połowę łososia ***

*** Całość ciasno rolujemy ***

*** Drugą połówkę smarujemy połową pasty jajecznej, posypujemy drobno posiekaną papryką i opcjonalnie sezamem ***

*** Również całość ciasno rolujemy ***

*** Trzecią połówkę placka przykładamy do całej tortilli i smarujemy całość serkiem ***

*** Na wierzchu układamy plasterki sera mierzwionego lub startu żółty ser ***

*** Z boku układamy dwie wcześniej przygotowane tortilki ***

*** Całość ciasno rolujemy. W ten sam sposób przygotowujemy drugą tortille ***

*** Tortilki owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***

*** Po tym czasie odwijamy z foli, kroimy w poprzeczne plastry na około 2 cm ***

*** Gotowe układamy na talerzu i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE