Kurczak w kremowym sosie jogurtowym


Kurczak w kremowym sosie jogurtowym

Fantastyczne danie, które łączy w sobie zarówno soczyste mięso, jak i delikatne warzywa oraz kremowy i aromatyczny sos. Świetnie smakuje podane z ryżem ale też można zajadać z makaronem, kaszą lub ziemniaczkami. Polecam!

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

1 cebula

1 marchewka

1 mała cukinia (u mnie żółta i zielona)

1 ząbek czosnku

opcjonalnie papryczka chilli

pół szklanki bulionu

1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%

pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka posiekanego koperku

2 łyżki tartego sera żółtego

sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

olej do smażenia

 

 

*** Mięso z kurczaka kroimy w plastry ***

*** Cebulę kroimy w kostkę, a marchew i cukinię ścieramy na tarce ***

*** Pokrojone filety oprószamy przyprawą do kurczaka ***

*** Mięso obsmażamy z dwóch stron na rumiano i przekładamy do garnka lub na patelnię z wysokim rantem ***

*** Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulkę, a gdy się zeszkli dodajemy marchew i cukinię ***

*** Podsmażamy przez około 1 minutę często mieszając ***

*** Dodajemy przeciśnięty czosnek i opcjonalnie drobno posiekaną papryczkę chilli, mieszamy ***

*** Całość zalewamy bulionem ***

*** Dodajemy jogurt wymieszany ze śmietanką ***

*** Mieszamy i zagotowujemy ***

*** Wsypujemy koperek ***

*** Dusimy całość na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec posypujemy startym serem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE