Słoneczna szarlotka z bezą


Słoneczna szarlotka z bezą

Szarlotka to obok sernika, jedno z najpopularniejszych i chyba najsmaczniejszych ciast. A gdy jeszcze lekka kwaskowatość jabłek przełamana jest słodką i kruchą bezą, to już po prostu jest sztos!

 

 

Składniki:

*na blaszkę o wymiarach 21 x 26cm

  • Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej

3 żółtka

150g zimnego masła lub margaryny (lub pół na pół)

1 łyka cukru pudru

pół łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany

  • Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśne)

1 galaretka cytrynowa

2 łyżki kaszy manny

  • Beza:

3 białka

szczypta soli

1/3 szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu

 

 

 

*** Przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło (lub margarynę), żółtka jaj i jogurt lub śmietanę. Wszystko siekamy nożem ***

*** Następnie całość zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Ciasto wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce ***

*** Przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Starte jabłka przekładamy do garnka i podprażamy przez około 15 minut, często mieszając aby się nie przypaliły. Następnie do jabłek wsypujemy galaretkę (w proszku) ***

*** Zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy ***

*** Ciasto z lodówki kroimy na cienkie plasterki i rozkładamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 21 x 26cm) ***

*** Rozduszamy ciasto palcami, tak aby pokryło ono równomiernie cały spód blaszki i dziurkujemy widelcem ***

*** Ciasto podpiekamy prze 15 minut w temperaturze 180’C ***

*** W międzyczasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet i  tylko lekko miksujemy przez około 10 sekund ***

*** Podpieczony spód posypujemy łyżką kaszy manny i wykładamy równomiernie masę jabłkową ***

*** Masę posypujemy drugą łyżką kaszy manny ***

*** Na wierzchu wykładamy równomiernie pianę z białek ***

*** Dodatkowo możemy na bezie zrobić wzorek za pomocą specjalnej szpatułki lub widelca ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150’C i pieczemy przez 40 minut ***

*** Kroimy po całkowitym wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE