Słoneczna szarlotka z bezą
Szarlotka to obok sernika, jedno z najpopularniejszych i chyba najsmaczniejszych ciast. A gdy jeszcze lekka kwaskowatość jabłek przełamana jest słodką i kruchą bezą, to już po prostu jest sztos!
Składniki:
*na blaszkę o wymiarach 21 x 26cm
- Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
150g zimnego masła lub margaryny (lub pół na pół)
1 łyka cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśne)
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki kaszy manny
- Beza:
3 białka
szczypta soli
1/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
*** Przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło (lub margarynę), żółtka jaj i jogurt lub śmietanę. Wszystko siekamy nożem ***
*** Następnie całość zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto ***
*** Ciasto wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce ***
*** Przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Starte jabłka przekładamy do garnka i podprażamy przez około 15 minut, często mieszając aby się nie przypaliły. Następnie do jabłek wsypujemy galaretkę (w proszku) ***
*** Zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy ***
*** Ciasto z lodówki kroimy na cienkie plasterki i rozkładamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 21 x 26cm) ***
*** Rozduszamy ciasto palcami, tak aby pokryło ono równomiernie cały spód blaszki i dziurkujemy widelcem ***
*** Ciasto podpiekamy prze 15 minut w temperaturze 180’C ***
*** W międzyczasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet i tylko lekko miksujemy przez około 10 sekund ***
*** Podpieczony spód posypujemy łyżką kaszy manny i wykładamy równomiernie masę jabłkową ***
*** Masę posypujemy drugą łyżką kaszy manny ***
*** Na wierzchu wykładamy równomiernie pianę z białek ***
*** Dodatkowo możemy na bezie zrobić wzorek za pomocą specjalnej szpatułki lub widelca ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150’C i pieczemy przez 40 minut ***
*** Kroimy po całkowitym wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ