Chrupiące ziemniaczki zapiekane z serem
Czy jest ktoś, kto nie lubi pieczonych ziemniaczków? Takich rumianych i chrupiących z zewnątrz oraz mięciutkich i delikatnych w środku… Ummm, niebo w ustach! Do tego zapiekane z masłem ziołowym i serem, nie mają sobie równych. Polecam!
Składniki:
ok 1 kg średniej wielkości ziemniaków
suszone zioła prowansalskie (ok 1 łyżka)
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli i pieprzu
1 łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
10 dkg żółtego sera
*** Ziemniaki obieramy lub porządnie szorujemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy prawie do miękkości ***
*** Ziemniaki odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i nacinamy w kilku miejscach ***
*** W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty czosnek, mieszamy i zdejmujemy z palnika ***
*** Tak przygotowanym masłem czosnkowym smarujemy z wierzchu ziemniaczki ***
*** Całość posypujemy startym żółtym serem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i zapiekamy przez około 15-20 minut – do zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
SZYBKIE, TREŚCIWE I NIEDROGIE OBIADY! Przepisy tutaj (KLIK)
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ