Krokiety z cukinią i mozzarellą
Chrupiące krokiety z pysznym warzywnym farszem dopełnionym ciągnącą się serem mozzarellą. Fajny pomysł na obiadek. Polecam!
Składniki:
ok 5-6 naleśników PRZEPIS TUTAJ
+ ciasto naleśnikowe do panierowania
1 szklanka bułki tartej
- Farsz:
kawałek pora (ok 10cm)
3-4 pieczarki
1 marchew
1 mała cukinia (u mnie pół zielonej i pół żółtej)
pół pęczka koperku
2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
sól, pieprz
łyżka masła
1 kulka mozzarelli z zalewy
- Dodatkowo:
olej do smażenia
domowy sos czosnkowy do podania, przepis znajdziecie TUTAJ
*** Pieczarki, marchew i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojonego na kawałki pora ***
*** Po chwili dodajemy marchew oraz pieczarki, mieszamy i podsmażamy przez około 1 minutę ***
*** Następnie dokładamy startą cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Smażymy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną ***
*** Pod koniec dodajemy siekany koperek i odsączoną z zalewy kukurydzę ***
*** Dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** Smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ ***
*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu ***
*** U dołu układamy plasterki mozzarelli ***
*** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***
*** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście ***
*** A następnie panierujemy w bułce tartej ***
*** Krokiety układamy na rozgrzanym oleju ***
*** Smażymy z każdej strony na złoty kolor ***
*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis – TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ