Krokiety z cukinią i mozzarellą


Krokiety z cukinią i mozzarellą

Chrupiące krokiety z pysznym warzywnym farszem dopełnionym ciągnącą się serem mozzarellą. Fajny pomysł na obiadek. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 5-6 naleśników PRZEPIS TUTAJ

+ ciasto naleśnikowe do panierowania

1 szklanka bułki tartej

  • Farsz:

kawałek pora (ok 10cm)

3-4 pieczarki

1 marchew

1 mała cukinia (u mnie pół zielonej i pół żółtej)

pół pęczka koperku

2-3 łyżki kukurydzy konserwowej

sól, pieprz

łyżka masła

1 kulka mozzarelli z zalewy

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

domowy sos czosnkowy do podania, przepis znajdziecie TUTAJ

 

 

*** Pieczarki, marchew i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojonego na kawałki pora ***

*** Po chwili dodajemy marchew oraz pieczarki, mieszamy i podsmażamy przez około 1 minutę ***

*** Następnie dokładamy startą cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Smażymy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną ***

*** Pod koniec dodajemy siekany koperek i odsączoną z zalewy kukurydzę ***

*** Dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** Smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ ***

*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu ***

*** U dołu układamy plasterki mozzarelli ***

*** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety ***

*** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście ***

*** A następnie panierujemy w bułce tartej ***

*** Krokiety układamy na rozgrzanym oleju ***

*** Smażymy z każdej strony na złoty kolor ***

*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis – TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE