Frykadelki mięsno-ziemniaczane


Frykadelki mięsno-ziemniaczane

Jeśli macie ochotę, na trochę inne niż zwykle klopsiki mielone, to polecam te chrupiące i soczyste frykadelki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Są naprawdę wyborne, zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

kilka ugotowanych i ostudzonych ziemniaków (2-3 sztuki)

1 jajko

1 cebula

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko i przyprawy – do smaku. Dokładnie mieszamy ***

*** Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz starte na tarce ziemniaki ***

*** Dodajemy posiekany szczypiorek ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy formujemy kulki ***

*** Kulki obtaczamy w bułce tartej ***

*** W garnku lub na patelni z wysokim rantem rozgrzewamy olej i wkładamy partiami kulki ***

*** Smażymy na głębokim tłuszczu, na średniej mocy palnika,  do ładnego zrumienienia ***

*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE