Torcik Balladyna


Torcik Balladyna

W sezonie na truskawki, trzeba zrobić ciasto z truskawkami. Warstwowe połączenie ciasta biszkoptowego, kremu budyniowego, kajmaku i musu owocowego. To naprawdę świetnie smakuje. Warto wypróbować.

Uwaga! Przygotowanie ciasta wymaga całkowitego wystudzenia budyniu (można ugotować go nawet dzień wcześniej) i odłożenia musu owocowego do lekkiego stężenia, dlatego należy rozłożyć sobie pracę na klika godzin, a można nawet  na dwa dni.

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

5 jajek

200g cukru

150g mąki pszennej typ 450

50g mąki ziemniaczanej

  • Nasączenie:

pół szklanki wody

2-3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki cukru

  • Krem budyniowy:

2 opakowania budyniu waniliowego po 40g

800 ml mleka

6 łyżek cukru

2 żółtka

300g masła w temperaturze pokojowej

  • Mus truskawkowy:

2 galaretki truskawkowe

450g truskawek (mogą być też mrożone)

500 ml wody

  • Dodatkowo:

ok 30 sztuk herbatników kakaowych

1 puszka masy kajmakowej

truskawki do ozdoby

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę ***

*** Mąki mieszamy razem i przesiewamy partiami do masy jajecznej (3-4 partie) ***

*** Po każdej partii mąki masę mieszamy delikatnie szpatułką. Na końcu całość mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto ***

*** Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 centymetrów. Dno blaszki wykładamy przedtem papierem do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 25-30 minut, do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przecinamy wzdłuż na pół, na dwa blaty ***

*** Przygotowujemy krem budyniowy: odlewamy 1 szklankę mleka i mieszamy ją z budyniami, żółtkami oraz cukrem. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. Gdy zacznie kipieć wlewamy do niego przygotowaną wcześniej mieszankę i energicznie mieszając ponownie zagotowujemy. Gotujemy mieszając, aż budyń zgęstnieje ***

*** Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) ***

*** Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń i mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem ***

*** Przygotowujemy mus truskawkowy. truskawki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy ***

*** Gdy owoce zmiękną blendujemy całość, jeszcze raz zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia. Potem wkładamy na chwilę do lodówki aby mus zaczął tężeć ***

*** Składamy ciasto. Do tortownicy przekładamy pierwszy blat biszkoptu. Przygotowujemy poncz do nasączenia. Ciepłą wodę mieszamy cytryną i cukrem. Blat nasączamy ponczem ***

*** Na biszkopt wykładamy połowę kremu budyniowego ***

*** Krem przykrywamy warstwą herbatników ***

*** Na herbatnikach rozsmarowujemy kajmak z puszki ***

*** Na kajmaku układamy kolejną warstwę herbatników ***

*** Całość zakrywamy drugą częścią kremu budyniowego ***

*** Na budyniu układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy i całość zalewamy tężejącym musem truskawkowym ***

*** Wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ozdabiamy owocami ***

*** Nożem odkrawamy brzegi od tortownicy i delikatnie wyjmujemy ciasto ***

*** Przekładamy na talerz i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE