Torcik Balladyna
W sezonie na truskawki, trzeba zrobić ciasto z truskawkami. Warstwowe połączenie ciasta biszkoptowego, kremu budyniowego, kajmaku i musu owocowego. To naprawdę świetnie smakuje. Warto wypróbować.
Uwaga! Przygotowanie ciasta wymaga całkowitego wystudzenia budyniu (można ugotować go nawet dzień wcześniej) i odłożenia musu owocowego do lekkiego stężenia, dlatego należy rozłożyć sobie pracę na klika godzin, a można nawet na dwa dni.
Składniki:
- Biszkopt:
5 jajek
200g cukru
150g mąki pszennej typ 450
50g mąki ziemniaczanej
- Nasączenie:
pół szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
- Krem budyniowy:
2 opakowania budyniu waniliowego po 40g
800 ml mleka
6 łyżek cukru
2 żółtka
300g masła w temperaturze pokojowej
- Mus truskawkowy:
2 galaretki truskawkowe
450g truskawek (mogą być też mrożone)
500 ml wody
- Dodatkowo:
ok 30 sztuk herbatników kakaowych
1 puszka masy kajmakowej
truskawki do ozdoby
*** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę ***
*** Mąki mieszamy razem i przesiewamy partiami do masy jajecznej (3-4 partie) ***
*** Po każdej partii mąki masę mieszamy delikatnie szpatułką. Na końcu całość mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto ***
*** Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 centymetrów. Dno blaszki wykładamy przedtem papierem do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 25-30 minut, do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu biszkopt przecinamy wzdłuż na pół, na dwa blaty ***
*** Przygotowujemy krem budyniowy: odlewamy 1 szklankę mleka i mieszamy ją z budyniami, żółtkami oraz cukrem. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. Gdy zacznie kipieć wlewamy do niego przygotowaną wcześniej mieszankę i energicznie mieszając ponownie zagotowujemy. Gotujemy mieszając, aż budyń zgęstnieje ***
*** Budyń owijamy folią i odkładamy do całkowitego wystudzenia (nie może być ciepły) ***
*** Miękkie masło przez chwilę miksujemy, a następnie dodajemy po łyżce zimny budyń i mieszamy mikserem, aż powstanie jednolity krem ***
*** Przygotowujemy mus truskawkowy. truskawki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy ***
*** Gdy owoce zmiękną blendujemy całość, jeszcze raz zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia. Potem wkładamy na chwilę do lodówki aby mus zaczął tężeć ***
*** Składamy ciasto. Do tortownicy przekładamy pierwszy blat biszkoptu. Przygotowujemy poncz do nasączenia. Ciepłą wodę mieszamy cytryną i cukrem. Blat nasączamy ponczem ***
*** Na biszkopt wykładamy połowę kremu budyniowego ***
*** Krem przykrywamy warstwą herbatników ***
*** Na herbatnikach rozsmarowujemy kajmak z puszki ***
*** Na kajmaku układamy kolejną warstwę herbatników ***
*** Całość zakrywamy drugą częścią kremu budyniowego ***
*** Na budyniu układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy i całość zalewamy tężejącym musem truskawkowym ***
*** Wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ozdabiamy owocami ***
*** Nożem odkrawamy brzegi od tortownicy i delikatnie wyjmujemy ciasto ***
*** Przekładamy na talerz i podajemy ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ