Szklisty gulasz z udek
Pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad dla całej rodzinki. Bazą jest mięso z udek, które możemy kupić już oddzielone od kości. Danie podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką.
Składniki:
0,5kg mięsa z udek kurczaka (bez kości i skóry)
2 łyżki przyprawy do kurczaka
1 cebula
kilka pieczarek
1 czerwona papryka
1,5 szklanki bulionu
1 łyżka koperku
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
*** Mięso kroimy w średniej wielkości kawałki ***
*** Przekładamy do miski, polewamy łyżką oleju, posypujemy przyprawą, mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim mięso na rumiano ***
*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na patelnie z wysokim rantem, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki ***
*** Kiedy pieczarki zrumienią się dodajemy pokrojoną w paski paprykę i podsmażamy całość jeszcze przez chwilę ***
*** Całość przekładamy do garnka z mięsem, zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 20 minut ***
*** Po tym czasie do kubka wsypujemy łyżkę mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, zalewamy połową szklanki wody, mieszamy i wlewamy całość do gotującej się potrawy, mieszamy i zagotowujemy, aby sos zgęstniał. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej sos będzie szklisty ***
*** Całość przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i posypujemy siekanym koperkiem ***
*** Podajemy z ziemniaczkami, kaszą albo kluskami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
Szybkie w przygotowaniu i smakuje bardzo dobrze.