Fileciki w panierce ziołowo-jogurtowej


Fileciki w panierce ziołowo-jogurtowej

Soczyste i chrupiące kotleciki drobiowe w mega aromatycznej panierce. Polecam!

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

100g gęstego jogurtu naturalnego

1 jajko

pół szklanki mąki pszennej

przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, zioła prowansalskie (lub inne ulubione zioła)

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

 

 

*** Każdy filet kroimy wzdłuż na 3 części ***

*** Mięso delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą ***

*** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko i wsypujemy mąkę ***

*** Dodajemy przyprawy: około 1 łyżeczkę soli i ziół, pół łyżeczki słodkiej papryki i pieprzu oraz dużą szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny ***

*** Po tym czasie kotleciki obtaczamy kolejno w bułce tartej ***

*** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE