Fileciki w panierce ziołowo-jogurtowej
Soczyste i chrupiące kotleciki drobiowe w mega aromatycznej panierce. Polecam!
Składniki:
2 filety z kurczaka
100g gęstego jogurtu naturalnego
1 jajko
pół szklanki mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, zioła prowansalskie (lub inne ulubione zioła)
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
*** Każdy filet kroimy wzdłuż na 3 części ***
*** Mięso delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą ***
*** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko i wsypujemy mąkę ***
*** Dodajemy przyprawy: około 1 łyżeczkę soli i ziół, pół łyżeczki słodkiej papryki i pieprzu oraz dużą szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Rozbite mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny ***
*** Po tym czasie kotleciki obtaczamy kolejno w bułce tartej ***
*** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z dwóch stron na rumiano ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ