Kotlety mielone w młodej kapuście
Jeśli jesteście fanami gołąbków, koniecznie spróbujcie tych kotlecików. Smakują wybornie, są soczyste i mięciutkie w środku oraz rumiane i chrupiące z zewnątrz. Polecam!
Składniki:
0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
kilka liści młodej kapusty
olej do smażenia
- Panierka:
1 jajko
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
1 szklanka bułki tartej
*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, zeszkloną cebulkę i przyprawy –do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** W dużym garnku zagotowujemy wodę i obgotowujemy kapustę przez kilka minut aby liście zmiękły ***
*** Z kapusty wykrawamy duże liście. Na połowie liścia układamy porcje mięsa i spłaszczamy ***
*** Mięso zakrywamy drugą częścią liścia ***
*** Postępujemy tak, aż do wykończenia mięsa ***
*** Przygotowujemy panierkę. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę, jogurt i przyprawy: po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki oraz po szczypcie pieprzu i ostrej papryki. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą ***
*** Kotlety w kapuście obtaczamy najpierw w cieście ***
*** A następnie w bułce tartej ***
*** Smażymy na rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano ***
*** Podajemy na ciepło ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ