Zraziki z młodą kapustą
Roladki z mięsa mielonego z dodatkiem młodych warzyw i duszone w aksamitnym sosie pieczeniowym. Coś pysznego!
Składniki:
ok 600g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1/3 szklanki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra
mąka do obtoczenia roladek
olej do smażenia
1/4 główki młodej kapusty
1 cebula
1 marchew
1 łyżka masła
1,5 szklanki bulionu
liść laurowy, ziele angielskie
*** Młodą kapustę drobno siekamy ***
*** Na patelni na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce marchew ***
*** Dokładamy poszatkowaną kapustę ***
*** Podsmażamy przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy do przestudzenia ***
*** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku ***
*** Do mięsa dodajemy przestudzone warzywa ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Z mięsa tworzymy średniej wielkości roladki i obtaczamy je w mące ***
*** Obtoczone zraziki ponownie formujemy w rękach lekko ściskając i nadając kształt ***
*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano ***
*** Na patelnie wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, zagotowujemy ***
*** Wszystko dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut ***
*** Na koniec sos zaciągamy łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody (wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy i gotujemy do momentu, aż zgęstnieje) ***
*** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ