Zraziki z młodą kapustą


Zraziki z młodą kapustą

Roladki z mięsa mielonego z dodatkiem młodych warzyw i duszone w aksamitnym sosie pieczeniowym. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

ok 600g mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko

1/3 szklanki bułki tartej

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra

mąka do obtoczenia roladek

olej do smażenia

1/4 główki młodej kapusty

1 cebula

1 marchew

1 łyżka masła

1,5 szklanki bulionu

liść laurowy, ziele angielskie

 

 

 

*** Młodą kapustę drobno siekamy ***

*** Na patelni na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy startą na tarce marchew ***

*** Dokładamy poszatkowaną kapustę ***

*** Podsmażamy przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku ***

*** Do mięsa dodajemy przestudzone warzywa ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z mięsa tworzymy średniej wielkości roladki i obtaczamy je w mące ***

*** Obtoczone zraziki ponownie formujemy w rękach lekko ściskając i nadając kształt ***

*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano ***

*** Na patelnie wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, zagotowujemy ***

*** Wszystko dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut ***

*** Na koniec sos zaciągamy łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody (wlewamy do gotującego się sosu, mieszamy i gotujemy do momentu, aż zgęstnieje) ***

*** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE