Mac end cheese z klopsikami


Mac end cheese z klopsikami

Szybki i pyszny obiad jednogarnkowy. Popularny amerykański makaron w sosie serowym, tym razem z dodatkiem soczystych i rumianych klopsików. Danie palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Klopsiki:

500g mielonego mięsa wieprzowego

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

1 jajko

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

mąka do obtoczenia klopsików

olej do smażenia

  • Sos:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

1 szklanka mleka

200g sera cheddar

sól, pieprz

  • Dodatkowo:

ok 300g makaronu kolanka

1-2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, namoczoną oraz odciśniętą bułkę i przyprawy –do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące ***

*** Klopsiki obsmażamy z każde strony na rozgrzanym oleju na rumiano. Zdejmujemy z patelni, odkładamy ***

*** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą ***

*** W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy przez chwilę na małej mocy palnika, cały czas mieszając ***

*** Wlewamy mleko, zagotowujemy i gotujemy cały czas mieszając, aż masa trochę zgęstnieje ***

*** Dodajemy starty na tarce ser, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż ser się rozpuści ***

*** Gdy masa serowa będzie jednolita, przyprawiamy całość do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy ***

*** Dokładamy klopsiki i posypujemy siekanym szczypiorkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE