Kremowe risotto z klopsikami i cukinią


Kremowe risotto z klopsikami i cukinią

Pyszne i proste danie jednogarnkowe dla całej rodzinki. Delikatne, maślane i aromatyczne risotto, w połączeniu z rumianymi klopsikami i soczystymi warzywami. Obiad palce lizać!

 

 

Składniki:

  • Klopsiki:

0,5kg mięsa mielonego

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików

  • Ryż:

1 szklanka białego ryżu

pół szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

ok 2 szklanki bulionu lub wody

  • Warzywa:

1 cebula

1 nieduża cukinia

pół czerwonej papryki

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

1 łyżka posiekanego koperku

 

 

 

*** W garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła, wsypujemy suszone zioła prowansalskie, dodajemy kurkumę, paprykę mieloną oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu. Mieszamy ***

*** Do garnka wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami ***

*** Następnie do ryżu dodajemy wino, zagotowujemy i odparowujemy ***

*** Wlewamy połowę bulionu lub wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie większość płynu. Dodajemy drugą część bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż ***

*** Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki ***

*** W międzyczasie przygotowujemy klopsiki i warzywa. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***

*** Klopsiki przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojoną cukinię, smażymy całość często mieszając ***

*** Gdy cukinia zmięknie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilkę ***

*** Warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy i przyprawiamy całość do smaku solą i pieprzem ***

*** Dokładamy klopsiki i posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE