Kremowe risotto z klopsikami i cukinią
Pyszne i proste danie jednogarnkowe dla całej rodzinki. Delikatne, maślane i aromatyczne risotto, w połączeniu z rumianymi klopsikami i soczystymi warzywami. Obiad palce lizać!
Składniki:
- Klopsiki:
0,5kg mięsa mielonego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany
pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików
- Ryż:
1 szklanka białego ryżu
pół szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
ok 2 szklanki bulionu lub wody
- Warzywa:
1 cebula
1 nieduża cukinia
pół czerwonej papryki
- Dodatkowo:
olej do smażenia
1 łyżka posiekanego koperku
*** W garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła, wsypujemy suszone zioła prowansalskie, dodajemy kurkumę, paprykę mieloną oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu. Mieszamy ***
*** Do garnka wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami ***
*** Następnie do ryżu dodajemy wino, zagotowujemy i odparowujemy ***
*** Wlewamy połowę bulionu lub wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie większość płynu. Dodajemy drugą część bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż ***
*** Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki ***
*** W międzyczasie przygotowujemy klopsiki i warzywa. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***
*** Klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***
*** Klopsiki przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojoną cukinię, smażymy całość często mieszając ***
*** Gdy cukinia zmięknie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilkę ***
*** Warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy i przyprawiamy całość do smaku solą i pieprzem ***
*** Dokładamy klopsiki i posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ