Dorsz w panierce jogurtowej
Soczyste i aromatyczne filety rybne obtoczone w przepysznej panierce. Wyjątkowe połączenie smaków, które zachwyci niejednego smakosza. Zajadają się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. W połączeniu z ziemniaczkami i ulubioną surówką stworzą szybki i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodzinki. Polecam!
Składniki:
ok 300g filetów dorsz
100g gęstego jogurtu naturalnego
1 jajko
pół szklanki mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, papryka mielona słodka i ostra, zioła prowansalskie
olej do smażenia
*** Rybę kroimy na 3 lub 4 części ***
*** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko i wsypujemy mąkę ***
*** Dodajemy przyprawy: około 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki słodkiej papryki, pieprzu cytrynowego i ziół prowansalskich oraz dużą szczyptę ostrej papryki ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Ryby obtaczamy w cieście i pozostawiamy na minimum 1 godzinę ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy rybę w cieście ***
*** Smażymy filety na średniej mocy palnika z dwóch stron na rumiano (ważne aby ogień nie był zbyt duży, bo ryba mocno zrumieni się z zewnątrz, a w środku będzie jeszcze surowa) ***
*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ