Dorsz w panierce jogurtowej


Dorsz w panierce jogurtowej

Soczyste i aromatyczne filety rybne obtoczone w przepysznej panierce. Wyjątkowe połączenie smaków, które zachwyci niejednego smakosza. Zajadają się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. W połączeniu z ziemniaczkami i ulubioną surówką stworzą szybki i prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodzinki. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 300g filetów dorsz

100g gęstego jogurtu naturalnego

1 jajko

pół szklanki mąki pszennej

przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, papryka mielona słodka i ostra, zioła prowansalskie

olej do smażenia

 

 

*** Rybę kroimy na 3 lub 4 części ***

*** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko i wsypujemy mąkę ***

*** Dodajemy przyprawy: około 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki słodkiej papryki, pieprzu cytrynowego i ziół prowansalskich oraz dużą szczyptę ostrej papryki ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Ryby obtaczamy w cieście i pozostawiamy na minimum 1 godzinę ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy rybę w cieście ***

*** Smażymy filety na średniej mocy palnika z dwóch stron na rumiano (ważne aby ogień nie był zbyt duży, bo ryba mocno zrumieni się z zewnątrz, a w środku będzie jeszcze surowa) ***

*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

 

KOMENTARZE