Schab duszony w młodej kapuście
Wiosenny obiad jednogarnkowy. W jednym daniu mamy kruche i soczyste mięso, wraz ze sporą ilością kolorowych warzyw, zanurzonych w aromatycznym sosie. Jako dodatek będą tu świetnie pasowały ziemniaczki posypane koperkiem, ale danie można też zajadać samo lub ze świeżym pieczywem. Obiad palce lizać!
Składniki:
ok 0,5 kg schabu bez kości
pół szklanki mąki
1 cebula
20 dkg pieczarek
1 marchew
pół główki młodej kapusty
1 puszka krojonych pomidorów
2-3 łyżki siekanego koperku
1 szklanka bulionu
olej do smażenia
sól i pieprz
*** Schab kroimy na plastry, które następnie przekrawamy na połówki, a potem trochę rozbijamy i oprószamy solą oraz pieprzem ***
*** Plastry schabu kolejno obtaczamy w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim partiami mięso, z dwóch stron do zrumienienia ***
*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na wysoką patelnię, zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy na małej mocy palnika przez około 30 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, przykrywamy i dusimy jeszcze przez 20 minut ***
*** W międzyczasie na patelni szklimy cebulkę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażamy do zrumienienia ***
*** Gdy pieczarki podsmażą się, a powstały płyn odparuje, dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew ***
*** Następnie dokładamy grubo posiekaną kapustę ***
*** Mieszamy i podsmażamy całość przez chwilę ***
*** Warzywa z patelni dokładamy do schabu, dodajemy posiekany koperek, delikatnie mieszamy i całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut ***
*** Na koniec doprawiamy potrawę do smaku solą i pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ