Boczek grillowany w pysznej marynacie
Aromatyczne, kruche i soczyste mięsko z rusztu, to coś co w sezonie grillowym lubimy najbardziej. Dziś polecam boczek, który przed smażeniem należy umieścić na kilka godzin w domowej, bardzo prostej do wykonania marynacie. Zobaczycie, to mięsko wprost rozpływa się w ustach!
Składniki:
ok 1kg boczku surowego bez kości
Marynata:
1/3 szklanki oliwy lub oleju
4 przeciśnięte ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
2 płaskie łyżeczka soli
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżki pikantnego ketchupu
*** Boczek kroimy w niezbyt cienkie plastry ***
*** W misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty ***
*** wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Każdy plaster boczku smarujemy z dwóch stron marynatą i układamy w misce. Mięso wkładamy do lodówki na 5-12 godziny ***
*** Boczek grilujemy na rozgrzanym ruszcie po kilka minut z każdej strony ***
*** Podajemy z ulubionymi dodatkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ