Sernik malinowy z białą czekoladą
Ekstra kremowy, delikatny i po prostu pyszny serniczek, pieczony z musem z malin i białej czekolady. Bardzo efektowne i eleganckie ciasto, które sprawdzi się przy wielu okazjach. Polecam!
Składniki:
- Spód ciasteczkowy:
160g herbatników
60g masła
- Masa serowa:
*wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, wyjmujemy je z lodówki minimum 1 godzinę wcześniej
1 kg twarogu mielonego (może być z wiaderka)
250g malin, mogą być mrożone
100g białej czekolady
150ml śmietanki kremówki 36%
5 jajek
3/4 szklanki cukru
70g miękkiego masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Polewa czekoladowa:
100g białej czekolady
50 ml śmietanki kremówki
- Do ozdoby:
kwiaty jadalne np. róże – ok 2 łyżki
*** Przygotowujemy spód ciasta. Herbatniki przekładamy do malaksera i mielimy na „bułkę tartą” ***
*** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do herbatników, mieszamy ***
*** Dno tortownicy (moja blaszka ma średnicę 24cm) wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy masę z herbatników i wyrównujemy łyżką ***
*** Przygotowujemy masę serową. Do garnuszka przekładamy 200g malin (50g zostawiamy na później) ***
*** Maliny podgrzewamy. Gdy puszczą sok, zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę ***
*** Po chwili mieszamy, a gdy czekolada się rozpuści, wlewamy śmietankę, mieszamy ***
*** Do misy miksera przekładamy ser, cukier oraz jajka. Całość miksujemy do momentu połączania się składników ***
*** Następnie dodajemy miękkie masło, mąkę ziemniaczaną oraz masę czekoladowo-malinową ***
*** Całość ponownie miksujemy do połączenia się składników. Masę serową przelewamy delikatnie na ciasteczkowy spód ***
*** Na wierzchu układamy pozostałe maliny mogą być zamrożone i lekko wciskamy je w masę serową ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C, na spodzie piekarnika umieszczamy blaszkę z wodą, aby zapewnić dużą wilgotność, pieczemy przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 130’C i pieczemy jeszcze przez 1 godzinę ***
*** Studzimy w uchylonym piekarniku ***
** Gdy sernik całkowicie wystygnie, przygotowujemy polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietankę, zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy ***
*** Gdy polewa trochę przestygnie i zgęstnieje, polewamy nią ciasto ***
*** Przyozdabiamy wedle upodobań, u mnie suszone kwiaty jadalne, połamane na kawałki mrożone maliny oraz borówki i mięta ***
*** przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Zrobiłam i wszystkim smakował. Bardzo dobry, delikatny i łatwy do zrobienia – szczerze polecam, sernik nie tuzinkowy. Jedynie co zmieniłam to dodatkowo rozpuszczone na gazie maliny przetarłem przez sitko, żeby nie były wyczuwalne pesteczki. Pozostałe czynności robiłam zgodnie z przepisem. Super serniczek-przepis zapisuję i dziękuję ❤️