Rogaliki zatapiane z budyniem i rabarbarem
Bardzo lubię ten stary przepis na rogaliki zatapiane, wychodzą one kruche i rumiane z zewnątrz oraz mięciutkie i puszyste w środku. Nadzienie budyniowe z rabarbarem, to prawdziwe niebo w ustach. Polecam wypróbować!
Składniki:
25g świeżych drożdży
2,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
2 jajka
80ml mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
120g masła
1/3 szklanki cukru
- Budyń:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40g)
400ml mleka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
- Dodatkowo:
4-5 łodyg rabarbaru
3 łyżki cukru
1 jajko do posmarowania rogalików
cukier puder do posypania
*** W pierwszej kolejności gotujemy budyń, ponieważ musi on ostygnąć. Z mleka odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy razem z cukrem i masłem. W odlanym mleku mieszamy dokładnie proszek budyniowy i wlewamy go do wrzącego mleka. Całość gotujemy przez około 2-3 minuty ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. Odkładamy do wystudzenia ***
*** Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miseczki wkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru, wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka (nie gorącego), dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, aby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut ***
*** Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia, wlewamy resztę mleka, mieszamy ***
*** Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy kwaśną śmietanę, cukier, masło z mlekiem oraz wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, ważne aby było długo i dobrze wyrobione ***
*** Miękkie i elastyczne ciasto formujemy w kule, oprószamy mąką i umieszczamy w woreczku foliowym, zawiązujemy ***
*** Ciasto w woreczku zatapiamy w dużym garnku z zimną wodą – woda musi przykryć ciasto ***
*** Po około 1,5 godzinie ciasto wypłynie na powierzchnię ***
*** W międzyczasie gdy ciasto rośnie, przygotowujemy owoce. Rabarbar kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy przez około 1-2 minuty, aż zmięknie ***
*** Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na 4 części ***
*** Każdą część rozwałkowujemy na cienki prostokąt ***
*** Prostokąt przecinamy wzdłuż na pół i kroimy na trójkąciki ***
*** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy po około łyżeczce budyniu ***
*** Na budyniu układamy rabarbar ***
*** Trójkąciki zwijamy od podstawy formując rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia ***
*** Przed samym pieczeniem rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 minut – do zrumienienia ***
*** Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ