Fileciki drobiowe w kremowym sosie koperkowym


Fileciki drobiowe w kremowym sosie koperkowym

Kruche i soczyste mięso z kurczaka duszone w pysznym, kremowym sosie z warzywami i koperkiem. Świetne danie obiadowe, które możemy podać z ziemniaczkami lub ryżem. Polecam!

 

 

Składniki:

3 pojedyncze filety z kurczaka

pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

1 szklanka bulionu

pół szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%

kawałek pora (ok 10 cm)

pół czerwonej papryki

pół pęczka koperku

olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz, curry

 

 

*** Mięso z kurczaka kroimy na średniej wielkości porcje ***

*** Przykrywamy folią i delikatnie rozbijamy ***

*** Rozbite mięso oprószamy solą oraz pieprzem ***

*** Filety obtaczamy w mące ***

*** Mięso obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiano ***

*** Filety przekładamy na talerz, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy przez chwilę drobno pokrojonego pora i paprykę ***

*** Warzywa razem z mięsem przekładamy na patelnie i zalewamy bulionem, zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika i dusimy całość pod przykryciem przez około 15 minut ***

*** Po tym czasie do kubka ze śmietanką dodajemy kilka łyżek gorącego sosu z garnka, mieszamy i wlewamy całość do potrawy ***

*** Mieszamy, zagotowujemy i dodajemy posiekany koperek oraz około pół łyżeczki curry ***

*** Gotujemy całość na małej mocy palnika, często mieszając,  bez przykrycia przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy całość do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Podajemy z duszonymi ziemniaczkami albo z ryżem lub makaronem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE